ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θράκη ο Τσαβούσογλου: Σε επαγρύπνηση η Αθήνα για τις κινήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

Στη Θράκη ο Τσαβούσογλου: Σε επαγρύπνηση η Αθήνα για τις κινήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ
AP Photo / Annegret Hilse

Τα βλέμματα της Αθήνας είναι στραμμένα στη Θράκη σήμερα, όπου αναμένεται η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη σκιά των δημόσιων τοποθετήσεών του περί «τουρκικής μειονότητας» στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας όσο και από τους πομακικούς συλλόγους που ήδη τον έχουν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο.

Το ζητούμενο είναι εάν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι έπεται, αμέσως μετά, η σύναντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Κατά τα λοιπά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται περίπου στις 11:00 στην Αλεξανδρούπολη και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Τουρκικό Προξενείο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους δύο ψευδομουφτήδες, Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.

Σε αυτή τη συνάντηση θα παρίσταται ο ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος έχει θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή. Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Εξάλλου, στις 13:30, θα συνταντηθεί με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και θα παραθέσει γεύμα στο χωριό Θάμνα, όπου, κατά πληροφορίες, έχουν προσκληθεί μειονοτικοί βουλευτές.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ «βλέπει» Χάγη αν προηγηθούν διμερείς διαπραγμετεύσεις

«Μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα» επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψή του στη Ελλάδα. Ο ίδιος δεν αποκλείει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά όπως υποστηρίζει «πρωτίστως πρέπει να διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις».

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο επικεφαλής τη τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «εργαζόμαστε επί ενός καταλόγου απτών έργων και ενός οδικού χάρτη για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως άμεσος στόχος είναι η προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρέοδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. «Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών, Δένδια, και θα γίνω επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του NATO» τονίζει.

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν τρία βήματα: Ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα» αναφέρει.

Ανύπαρκτο το Καστελόριζο

Ο ίδιος εμφανίστηκε πάντως ανυποχώρητος από τις πάγιες τουρκικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας «απλά παράλογη» την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Υποστηρίζει πως «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας».

«Εξ' αρχής η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Η στάση και η επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε

Το casus belli ισχύει - «Όχι» στα 12 μίλια στο Αιγαίο

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτειρκών δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις». Ανέφερε ως παράδειγμα τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο, όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο Τούρκος υπουργός δηλώνει ότι «θα επηρεαζόταν κατ' αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση».

«Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», υποστήριξε.

Για το τουρκο-λιβυκό μημόνιο επιμένει πως «υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να μετατρέπει τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα σε ευρω-τουρκικά. «Μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα, όχι η EE».

Κυπριακό

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου ζητά να εξετασθεί η πρόταση για λύση δύο κρατών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γενεύη με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας για άλλη μία φορά τη ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αρνήθηκε «να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους».

«Persona non grata» ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα Πομακοχώρια

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιθυμούσε ο κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια, οι αντιδράσεις πομακικών συλλόγων τον ανάγκασαν να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Στο στόχαστρο των συλλόγων βρέθηκε η εμμονή της Άγκυρας, να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

«Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

Σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Εμείς όταν πεθαιναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακομα και ατομικα πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!

Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας» η μειονοτητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανικη καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!

Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!

Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείται αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!».

«Είστε ανεπιθύμητος»

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, όπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στα πομακοχώρια, εκτός «αν ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμάμ Αχμέτ, αναφέρεται επίσης:

«Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ