ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου: Δείπνο με τον Δένδια κάτω από την Ακρόπολη

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου: Δείπνο με τον Δένδια κάτω από την Ακρόπολη
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο μετά τις 19:30, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σε πολύ γνωστό εστιατόριο στην περιοχή της Ακρόπολης για το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιφύλασσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θερμή υποδοχή, με τους δύο άνδρες να αγκαλιάζονται.

Στο δείπνο, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Πριν το θερμό καλωσόρισμα, ωστόσο, προηγήθηκε μία αυστηρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σε απάντηση των προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στη Θράκη.

Στην ανακοίνωσή του για τα περί «τουρκικής» μειονότητας το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους, ενώ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Προηγήθηκε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, όπου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο "Τζελάλ Μπαγιάρ", γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Τσαβούσογλου: Η επίσκεψη στην Κομοτηνή, οι επαφές με τη μειονότητα και τα μηνύματά του

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Τη Δευτέρα στις 10:15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11.00.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ