ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Οι συναντήσεις και το σημερινό crash test

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Οι συναντήσεις και το σημερινό crash test
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME

Η ώρα της αλήθειας για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας γύρω από την ανταπόδοση της τραυματικής - για τον επικεφαλής της – επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Τουρκία, έφτασε.

Με τη δημόσια στάση του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αποδείξει, εάν με την αποδοχή της πρόσκλησης του «παλιόφιλου», Νίκου Δένδια, αποσκοπεί στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης.

Ένα πεδίο πάντως, που κατά μια από τις πηγές ενημέρωσης δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς φέρονται οι δυο πλευρές, να έχουν καταλήξει σε άτυπη συμφωνία για την αποφυγή μιας νέας εστίας έντασης.

Στην Αθήνα, δεν αποτέλεσαν στοιχείο αιφνιδιασμού οι επιλογές με τις οποίες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διάνθισε» την ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη.

Δεν συνιστούν άλλωστε είδηση - όπως έλεγαν στο CNN Greece - αρμόδιες πηγές οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, μέσω Twitter για την ύπαρξη της δήθεν τουρκικής μειονότητας της Θράκης.

Ενεργοποιήθηκαν όμως τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, να εφαρμόζει το δόγμα: «καμιά πρόκληση αναπάντητη».

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάνου.

Πρόσθεσε μάλιστα σε έντονο ύφος:

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Πηγές ενημέρωσης που παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή και κατά πόδας τον υπουργό Εξωτερικών Τουρκίας, θύμιζαν ότι η θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, απολαμβάνει τα «προνόμια» που είναι κατοχυρωμένα μέσω του Συντάγματος.

Όπως σημείωναν οι προαναφερόμενες αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, αυτές είναι οι προκλητικές μεν αλλά πάγιες προκλητικές θέσεις της Άγκυρας.

Δεν διαλανθάνει επίσης της προσοχής ότι από τη μίνι – περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας αποκλείστηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Ελλάδας.

Κι όλα αυτά ενώ τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς επίσης το σύνολο της τουρκικής αποστολής, πλαισίωνε ένα ευάριθμο πλήθος τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η σημερινή δημόσια παρουσία και δη, η συνύπαρξη Δένδια και Τσαβούσογλου μπροστά από τα αναλόγια στο νεκλασσικού κτιρίου στη Βασιλίσσης Σοφίας υπενθύμιζαν την κρισιμότητα της σημερινής δοκιμασίας.

Πρόσθεταν μάλιστα με νόημα τους σκοπέλους σε ευρωπαϊκό – και όχι μόνο -επίπεδο τους οποίους η γείτονα καλείται να υπερβεί, αν όχι να υποσκελίσει πλήρως.

Επίκειται άλλωστε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία η τουρκική ηγεσία αναζητά το σημείο επαφής ή κατά άλλους της σύγκλισης.

Σε κάθε περίπτωση ειδικοί ανέφεραν την ισχυρή άποψη ότι η Τουρκία για την τόνωση του εθνικιστικού συναισθήματος στηρίζεται μέσω άλλων διπλωματικών ανοιγμάτων όπως εκείνο που αφορά στη στήριξη προς την Παλαιστίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ