ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μίας θετικής ατζέντας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Μέτα από τo τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου περπάτησαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου και πραγματοποιείται αυτή την ώρα η συνάντησή τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ περίπου στις 13:15 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής, όταν ξεκίνησε την ιδιωτική του επίσκεψη από τη Θράκη, ενώ χθες το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα.

Με τη δημόσια στάση του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αποδείξει, εάν με την αποδοχή της πρόσκλησης του Νίκου Δένδια αποσκοπεί στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης.

Ένα πεδίο πάντως, που κατά μια από τις πηγές ενημέρωσης δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς φέρονται οι δυο πλευρές, να έχουν καταλήξει σε άτυπη συμφωνία για την αποφυγή μιας νέας εστίας έντασης.

dendias_mitsotaksi_tsavusoglu.jpg

Στην Αθήνα, δεν αποτέλεσαν στοιχείο αιφνιδιασμού οι επιλογές με τις οποίες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διάνθισε» την ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη.

Δεν συνιστούν άλλωστε είδηση - όπως έλεγαν στο CNN Greece - αρμόδιες πηγές οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, μέσω Twitter για την ύπαρξη της δήθεν τουρκικής μειονότητας της Θράκης.

Ενεργοποιήθηκαν όμως τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, να εφαρμόζει το δόγμα: «καμιά πρόκληση αναπάντητη».

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ