ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την έξαρση της εγκληματικότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την έξαρση της εγκληματικότητας
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι δύο διαδοχικές μαφιόζικες δολοφονίες σε Σεπόλια και Βάρη έδωσαν το έναυσμα στον ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα δριμεία επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση για το ζήτημα της εγκληματικότητας.

Η Κουμουνδούρου καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για αυτό που ονομάζει «έξαρση του πολέμου των συμμοριών».

Οι πολιτικές ευθύνες αυτές έγκεινται:

-Στην ολιγωρία που επιδεικνύει η αστυνομία σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς η πολιτική ηγεσία να πράττει οτιδήποτε για να αλλάξει η κατάσταση.

-Στον προτεραιότητα που δόθηκε στην καταστολή των πολιτικών κινητοποιήσεων και της νεολαίας, σε βάρος της αντιμετώπισης του ποινικού εγκλήματος.

-Στη χωρίς σχέδιο και μέτρο κινητοποίηση της αστυνομίας για την πανδημία, η οποία άφησε κενά στη λειτουργία της αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο CNN Greece στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα:

«Το πρόβλημα της ΕΛΑΣ είναι δομικό και όχι επιχειρησιακό. Συνοψίζεται στο ότι την ημέρα της προκήρυξης για την πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σημειώνονται δύο μαφιόζικες δολοφονίες».

Ο Μητσοτάκης στο στόχαστρο

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτυχία της Νέας Δημοκρατία στην αντιμετώπιση τους εγκλήματος, γίνεται ακόμα πιο μεγάλη αν λάβουμε υπόψη τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Το στέλεχος υπενθύμισε ότι στην προεκλογική ατζέντα Μητσοτάκη η ασφάλεια ήταν στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά την οικονομία.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αυτό γίνεται για τρεις λόγους:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αφήσει στον πρωθυπουργό διέξοδο διαφυγής μέσω της αποπομπής του υπουργού του.

Δεύτερον, γιατί η Κουμουνδούρου θεωρεί πολύ πιθανή την αποπομπή Χρυσοχοΐδη τόσο λόγω της προφανούς αποτυχίας του όσο και λόγω του εσωτερικού «πολέμου» που του γίνεται από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το δόγμα της ΝΔ «νόμος και τάξη» έχει καταρρεύσει συνολικά, δηλαδή και στις «πλατείες» και στην εγκληματικότητα.

Η αποτυχία αυτή βαραίνει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανάρτηση Τσίπρα

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Το νόμος και τάξη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανομία και τάξη της μαφίας, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται με το πως θα στήσει αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ. Το χάσμα ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και στα έργα της κυβέρνησης είναι κραυγαλέο.

Η βαριά εγκληματικότητα φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες και η αδυναμία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να την αντιμετωπίσει υπονομεύει την ασφάλεια των πολιτών. Και κοστίζει ζωές. Ως πότε;».

Νόμος Άγριας Δύσης

Ακόμα πιο οξεία ήταν η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Η παντελής απουσία της ΕΛΑΣ και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδίου για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας έχει αποθρασύνει τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και της νύχτας σε τέτοιο βαθμό ώστε να εκτελούνται διαρκώς συμβόλαια θανάτου υπό το φως του ήλιου, μπροστά σε ανυποψίαστους πολίτες και μικρά παιδιά».

Προσέθεσε δε ότι:

«Το έργο του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη: Νόμος Άγριας Δύσης στην κοινωνία και Τάξη στη νεολαία και στους κοινωνικούς αγώνες. H καθημερινή ανασφάλεια των πολιτών αποτελεί βαθιά πληγή για τη δημοκρατία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ