ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με φόντο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Αφορμή στάθηκε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του σε εργαζόμενους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έρχεται να ξεπληρώσει τα γραμμάτια του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι της υπαγορεύουν την πολιτική αυτή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας».

Πρόσθεσε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση όταν εξελέγη «ήταν να διαλύσουν την θεσμοθετημένη από εμάς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ακυρώσουν το νομοθετήματα μας για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης και να απαξιώσουν το ΣΕΠΕ». Σημείωσε ότι σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο «έρχονται για να θεσμοθετήσουν τις ατομικές συμβάσεις που στην πραγματικότητα τύποις θα διαπραγματεύεται -γιατί δεν θα έχει προφανώς ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη- ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τον εργοδότη υπό την απειλή της απόλυσης».

Παράλληλα, έκανε λόγο για προσχηματική διαφωνία του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασίας, τον οποίον κατηγόρησε ως «υπερασπιστή των συμφερόντων μίας ολιγαρχίας» και «ως άνθρωπο που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες». «Τώρα διαβάζω ότι ο ΣΕΒ εμφανίζεται δυσαρεστημένος με αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κύριο Χατζηδάκη για να το παίξουν ότι διαφωνούν» τόνισε. Υπογράμμισε ότι όμως «όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στους εργαζόμενους πως «είμαστε εδώ γιατί συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για τις θέσεις εργασίας, για τη δουλειά σας, για την επόμενη μέρα»

Νόμος - έκτρωμα

Χαρακτήρισε «νόμο έκτρωμα» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο όπως τόνισε «καταργούν τις συλλογικές και θεσμοθετούν τις ατομικές συμβάσεις, καταργούν το 8ωρο, μειώνουν τους μισθούς και απαξιώνουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βάζοντας ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας».

«Το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή -που καταργεί το οχτάωρο -μια κατάκτηση αιώνων για τον κόσμο της εργασίας, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, που στην πραγματικότητα θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή την ατομική διαπραγμάτευση του εργαζόμενου με τον εργοδότη- είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες αν περάσει και υλοποιηθεί «αυτό το εργασιακό έκτρωμα». Για τους εξής λόγους: «Πρώτον, διότι γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις ώρες των υπερωριών που τώρα θα νομιμοποιηθούν, διότι υπάρχει η κούραση μετά το 8ωρο εργασίας και είναι λογικό. Δεύτερον γιατί γνωρίζετε ότι αυτή η θεσμοθέτηση στην ουσία θα μειώσει τον μισθό, διότι όταν θα δουλεύεις για τον ίδιο μισθό 10 ώρες, στην πραγματικότητα μειώνεται ο μισθός. Τρίτον διότι αντιλαμβάνεστε καλύτερα απ’ όλους τους άλλους εσείς οι εργαζόμενοι ότι η όποια παραβατικότητα της εργοδοσίας υπάρχει σήμερα, μάσα από αυτή τη θεσμοθέτηση του ξεχειλώματος των ωραρίων θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση».

Η ΛΑΡΚΟ

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης «δεν διασφαλίζουν δυστυχώς ούτε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ούτε τη συνεχή λειτουργία της επιχείρησης με το όποιο πλαίσιο έχουν επιλέξει, κυρίως όμως δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας. Όπως του είχαν ζητήσει νωρίτερα και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να κάνει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας». Επισήμανε ότι είναι επιχείρηση που με σημαντικό ρόλο στην τοπική αλλά και στην εθνικη οικονομία «και που αν είχαμε ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό εξυγίανσης και αναπροσανατολσιμού της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας μπορεί να είχε μια άλλη προοπτική».

«Συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμβάλουμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», είπε, τονίζοντας ότι «το κρισιμότερο είναι και εσείς μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ενισχύοντας τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, να ενταχθείτε σε συλλογικές και ενιαίες μορφές αγώνα για να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων για να αισθανθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος από αυτή την απόπειρα να ξεκινήσει τον πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας».

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το υπουργείο Εργασίας, με νεότερη ανακοίνωση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας γελοιοποιεί τελικά ακόμα και την έννοια αντιπολίτευση! "Ανακάλυψε" μετά από 4 μέρες συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία ο υπουργός επαναλαμβάνει απλώς τις γνωστές ήδη θέσεις του για το νομοσχέδιο. Τίποτα καινούργιο, τίποτα διαφορετικό. Αναλύει πώς λειτουργούν οι υπερωρίες από τη μία πλευρά και πώς η διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη, καθώς και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για τους εργαζόμενους», αναφερόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

«Ειδικά για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι εφαρμοζόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που έβαλε την υπογραφή του στην Κοινοτική Οδηγία 1158/2019 για την εφαρμογή της διευθέτησης και με ατομικές συμβάσεις για τους γονείς! Αν ενοχλούνται λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τον τρόπο εφαρμογής της, ας μέμφονται τον εαυτό τους! Ακόμα και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει πια αστεία», κατέληξε η ίδια ανακοίνωση.

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για άλλο νομοσχέδιο

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «βλέπει φαντάσματα» σε ό,τι αφορά το νομοσχέδια για τα αλλαγές στα εργασιακά.

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, για την ενίσχυση των γονικών αδειών και την προστασία του πατέρα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Δημιουργούμε πλαίσιο για την τηλεργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση, εισάγουμε μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στο delivery. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει φαντάσματα για δήθεν κατάργηση 8ωρου, μιλάει για οδοστρωτήρες και για εργασιακές γαλέρες. Μάλλον μιλάει για ένα άλλο νομοσχέδιο που θα τους βόλευε να περάσουμε, αλλά όχι για αυτό που φέρνουμε εμείς. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο φιλελεύθερο και λαϊκό κόμμα για αυτό προσπαθούμε σε όλες τις ρυθμίσεις που φέρνουμε να κοιτάμε ολόκληρη την κοινωνία. Δίνουμε λύσεις σύγχρονες, ευρωπαϊκές, που να οδηγούν τα πράγματα μπροστά. Εμείς, λοιπόν, προχωρούμε με την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με τα δόγματα και τα συνθήματα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ