ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Το «ταμείο» της επίσκεψης Τσαβούσογλου και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Το «ταμείο» της επίσκεψης Τσαβούσογλου και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Αθήνα, έχοντας παρουσιάσει στην Άγκυρα έναν οδικό χάρτη για την σταδιακή επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προετοιμάζεται για την πρώτη - μετά την πολύμηνη κρίση του 2020 - συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυο ηγέτες θα ξαναβρεθούν στο… τερέν του ΝΑΤΟ, όπως και την τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2020, και ζητούμενο είναι τώρα η βάση που θα δημιουργηθεί για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 14ης Ιουνίου.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία. Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Στο «ταμείο» της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταγράφεται το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε απτά δείγματα της θετικής διάθεσης.

Περπατώντας πλάι – πλάι με τον Νίκο Δένδια, από το Μέγαρο Μαξίμου έως το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου έδωσε τα πρώτα σημάδια της πιθανής πρόθεσης της Άγκυρας να βαδίσει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι, από εκείνο των προκλήσεων.

cavusoglu2.jpg
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME



Εκτός του πεδίου των συμβολισμών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τη συνετή, διπλωματικά, στάση του στις κοινές δηλώσεις, έδειξε ότι η συνύπαρξή του με τον Νίκο Δένδια μπροστά από τα αναλόγια στην έδρα της ελληνικής διπλωματίας, δεν είχε τον χαρακτήρα της ρεβάνς.

Αναγνωρίζεται, όμως, ότι για τη μετάβαση από τη φάση της αποκλιμάκωσης σε εκείνη της προσέγγισης, η απόσταση είναι σημαντική.

Στην πτήση της επιστροφής μάλιστα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθιξε το ζήτημα της θρυλούμενης ρεβάνς.

«Δεν υπήρχε ίχνος από την ένταση που δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Άγκυρα… Σε αντίθεση με τον ελληνικό Τύπο που περίμενε ένα είδος έντασης ως ρεβάνς σε εκείνο της Άγκυρας», φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απευθυνόμενος προς τη δημοσιογραφική αποστολή που τον συνόδευσε στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε αμφότεροι ότι η βάση αυτής της επίλυσης θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και στα κοινά μας συμφέροντα. Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους», ανέφερε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Στο τραπέζι των συνομιλιών η ελληνική πλευρά, επέκτεινε τον ορίζοντα της θετικής ατζέντας, που υποστηρίχθηκε από τις συναντήσεις και τις διασκέψεις του τελευταίου διαστήματος άνοιξε όμως όλη τη βεντάλια των ζητημάτων που ανήκουν στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών θέσεων: την απαράδεκτη εμμονή της Άγκυρας στο casus belli, καθώς επίσης στις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την επιθετική ρητορική για θέματα όπως η «μουσουλμανική μειονότητα».

Στην τουρκική αποστολή τέθηκε εμφατικά το ζήτημα του παράνομου μνημονίου ΕρντογάνΣάρατζ μαζί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Η ελληνική διπλωματία υπενθύμισε την σύνδεση των διμερών σχέσεων με τις ευρωτουρκικές, ζήτησε να σταματήσει η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς επίσης του Κυπριακού.

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα δύσκολα θέματα πάντως δεν επηρέασαν την ατμόσφαιρα της διπλωματικής αβρότητας, όπως διεφάνη και από τις αναφορές στον τελικό της ευρωλίγκας.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα και να σε συγχαρώ για τη χθεσινή κατάκτηση από την Αναντολού Εφές, της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ», ήταν η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, για να λάβει την θερμή ανταπάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

«Ήταν ένας δύσκολος τελικός. Τον παρακολουθήσαμε με αγωνία και σε ευχαριστώ πολύ που έδειξες κατανόηση, επιταχύνοντας το βραδινό μας γεύμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου μάλιστα ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο με τα σημαντικότερα στιγμιότυπα του ταξιδιού στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ