ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε η ώρα της κατάθεσης του Νίκου Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή - Τι λέει ο ίδιος

Έφτασε η ώρα της κατάθεσης του Νίκου Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή - Τι λέει ο ίδιος
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την κλήση του εγκαλούμενου πρώην υπουργού Νίκου Παππά αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές του ευθύνες στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών η ΝΔ.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο συνήγορος του κ. Παππά ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα ασκήσει το δικαίωμα δια υπομνήματος όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων.

Τη σχετική πρόταση της ΝΔ στήριξε και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση.

«Παρών» στην πρόταση της πλειοψηφίας δήλωσε το ΚΚΕ.

Επίσης σύμφωνα με την πλειοψηφία της επιτροπής ζητήθηκε από τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα να προσκομίσει όποια έγγραφα έχει στην κατοχή του και ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν από την κατάθεση του κ Παππά.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη για την περίπτωση του δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ισχύουν τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό διερευνάται ότι η εφημερίδα «Ντοκουμέντο» έγινε με εντολή του κ. Παππά από τον κ. Καλογρίτσα και με ποσό 2,9 εκ ευρώ και για το οποίο ο κ. Καλογρίτσας τελικώς κράτησε τα 3 εκατ. που του επιστράφηκαν από τις τηλεοπτικές άδειες. Εν συνεχεία ελέγχεται εάν με εντολή του κ Παππά αποχώρησε ο κ Καλογρίτσας και εξ ολοκλήρου από την εφημερίδα που εκδίδεται πλέον με ιδιοκτήτη τον κ .Βαξεβάνη και με μεταφορά όλων των στοιχείων σε αυτών όπως έχει κατατεθεί. Μάλιστα ελέγχεται και sms που καταδεικνύει την εμπλοκή του κ Παππά στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο».

«Με όλες αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή μας δεν δύνανται να εξετάσει ως μάρτυρα τον κ. Βαξεβάνη για αδικήματα που καταγγέλλεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή μας είτε θα αποσταλούν στη δικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή και η επιτροπή μας κατά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δε δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα παρά μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Δήλωση Νίκου Παππά

«Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό»

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο;

Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής.

Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Κελέτσης σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως η προανακριτική εισέρχεται στο τελικό στάδιο των εργασιών της. «Θα καλέσουμε τον φερόμενο ως ύποπτο κ. Παππά για να δώσει εξηγήσεις. Δια του συνηγόρου του ο πρώην υπουργός έκανε μια παρέμβαση και είπε ότι θα καταθέσει υπόμνημα. Εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε το άρθρο 244 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας γι αυτό και θα καλέσουμε τον κ. Παππά την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 10:00 και εάν θέλει θα τοποθετηθεί δια υπομνήματος. Μετά την εξέταση του κ. Παππά ή την διαβίβαση του υπομνήματος θα πάμε στην διαδικασία σύνταξης πορίσματος εκτός και αν προκύψουν νέα δεδομένα», είπε.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των μελών της επιτροπής έφθασε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομιμότητα ποσού ύψους 3 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκε ως εγγυητική επιστολή για το ΣΥΡΙΖΑ channel.

Σήμερα η επιτροπή συνεχίζει το έργο της με την εξέταση του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της AtticaBank Αθανάσιο Τσάδαρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ