ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Χρυσοχοΐδη αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Χρυσοχοΐδη αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με σφοδρότητα την επίθεση στην κυβέρνηση για τον πόλεμο των μαφιόζικων συμμοριών.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η έξαρση της εγκληματικότητας συνιστά μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα. Πέρα από το ότι οι συνεχείς μαφιόζικες δολοφονίες προκαλούν προβληματισμό (αν όχι φόβο) στους πολίτες, φθείρουν το πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός είχε κάνει «σημαία» του την πάταξη της ανομίας. Τώρα αντί για «νόμο και τάξη», βλέπουμε έξαρση της εγκληματικότητας. Το γεγονός ερμηνεύεται ως μεγάλη κυβερνητική αποτυχία σε ένα θέμα που το κοινό της Νέας Δημοκρατίας αξιολογεί πολύ ψηλά.

Το έγκλημα αλωνίζει

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στην Εγνατία Τηλεόραση:

«Τη στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα πραγματικά “αλωνίζει” στη χώρα –μέσα σε δύο μέρες είχαμε δύο μαφιόζικου τύπου δολοφονίες-, προτεραιότητα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η καταστολή και η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Στην ίδια λογική, η ΝΔ έχει δημιουργήσει τρία σώματα ειδικών φρουρών –ανθρώπων που δεν έχουν περάσει από αστυνομικές σχολές και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα.»

Αστυνομοκρατία και εγκληματικότητα

Το δίπολο αστυνομοκρατία-εγκληματικότητα κατέχει κεντρική θέση στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει όπως άλλωστε φαίνεται και στη δήλωση Ηλιόπουλου, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσανατόλισε την αστυνομία στην καταστολή των πολιτικών κινητοποιήσεων και την αυταρχική πίεση στη νεολαία, αφήνοντας τεράστιο κενό στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε:

«Η αστυνομία δεν είναι για να κυνηγάει τη νεολαία στις πλατείες, δεν είναι για να πουλάει “τσαμπουκά” στους εργαζόμενους όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η αστυνομία είναι για να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, κατά αυτών που απειλούν τη ζωή μας.»

Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον ότι στην Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για αδιαφορία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πάταξη των μαφιόζικων συμμοριών. Η εκτίμηση αυτή επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

Win-win

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτή τη στιγμή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν βάζει σε πρώτο πλάνο το αίτημα παραίτησής του, θεωρώντας επισφαλή την παραμονή του κ. Χρυσοχοΐδη στον θώκο της Κατεχάκη. Γι’ αυτό, τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφονται εναντίον του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμά ότι όποια και αν είναι τελικά η τύχη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει κερδισμένος. Αν παραμείνει στη θέση του, θα ενταθεί η φθορά της κυβέρνησης. Αν αποπεμφθεί, θα έχει αποτύχει το πιο σημαντικό άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης, θα έχει διαψευστεί το νεοδημοκρατικό αφήγημα της επιλογής των «αρίστων» για τις κυβερνητικές θέσεις.

Αναλόγως win-win θεωρείται το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν προχωρήσει, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φοιτητικό κίνημα. Αν παγώσει, το Μαξίμου θα δεχτεί τα πυρά της Άκρας Δεξιάς και του «Ακραίου Κέντρου».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η σύγκρουση της «προεκλογικής δημαγωγίας» της ΝΔ με την πραγματικότητα, οδηγεί στον πολιτικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ