ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο πίσω από το πράσινο deal για την Αστυπάλαια

Το παρασκήνιο πίσω από το πράσινο deal για την Αστυπάλαια
INTIME NEWS

Η «ηλεκτρική επανάσταση» της Αστυπάλαιας που θα δώσει στα φτερά της «πεταλούδας του Αιγαίου» την δύναμη για να ανοίξει την πύλη προς την ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της χώρας, αποτελεί ακόμη ένα σχέδιο ελληνικής υπογραφής που όμως μέχρι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε ούτε στα χαρτιά.

«Ξεκίνησε ως αφηρημένη ιδέα πριν από έναν χρόνο», αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, Μια συζήτηση που έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης στο μικρό διαμάντι της Δωδεκανήσου και για την κυβέρνηση αποτελεί ακόμη μια ρεκλάμα στο παλμαρέ των πρωτοβουλιών που φέρουν τη δική της υπογραφή αλλά η εμβέλεια τους ξεπερνά τα εθνικά σύνορα.

«Η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών. Ένα κυκλικό ενεργειακό σύστημα που θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο», είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι άγνωστες πτυχές

Η πατρότητα της ελληνικής ιδέας, όπως αποκαλύπτουν τα εύσημα που δημόσια απένειμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήκει στην ελληνική διπλωματία και στον αρμόδιο για την οικονομική διάσταση της, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης φώτισε τόσο στην ομιλία του, όσο και στο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Αστυπάλαια, τις πτυχές που αφορούν στην εκστρατεία πειθούς του γερμανικού κολοσσού ο οποίος θα κρατάει την μπαγκέτα του μεγαλεπήβολου σχεδίου.

«Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για αυτό το project, γνωρίζω πως ο Dr. Diess ήταν σκεπτικός, αλλά νιώθω τον ενθουσιασμό της ομάδας της VW τώρα που το έργο υλοποιείται με ταχείς ρυθμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Περιέγραψε δε στο πηγαδάκι με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, την κατάληξη των συζητήσεων με τους ανθρώπους της VW, όταν η ελληνική ιδέα βρισκόταν σε πρωτόλειο στάδιο αλλά μορφοποιούνταν τα χαρακτηριστικά της: «Πείστηκε το board της VW».

Έρχονται κι άλλες πράσινες συμφωνίες

Στην πληρότητα του σχεδίου εδράζεται και η πρωθυπουργική αισιοδοξία για την επιτυχή εφαρμογή του: «Τα κίνητρα είναι τόσο ελκυστικά που δεν μπορώ να φανταστώ ποιος δεν θα πάρει», τόνισε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. πρωθυπουργός μάλιστα αποκάλυψε ότι η «πράσινη Αστυπάλαια» θα προκαλέσει ένα ντόμινο επενδυτικών σχεδίων: «Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε και άλλα καλά», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε την λακωνική πρότασή του:

«Θα έχουμε και άλλες επενδύσεις και άλλους μεγάλους ομίλους που εμπλέκονται στην πράσινη ενέργεια».

Όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός: «Και άλλα νησιά κινούνται σε αυτή τη λογική. Ιδίως για τα ενεργειακά» και πρόσθεσε: «Το μικρό μέγεθος βοηθάει. Από ένα σημείο και πέρα οι παρεμβάσεις που συνεισφέρουν θετικά στο ισοζύγιο».

Το ενεργειακό λίφτινγκ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της VW, που θα αντικαταστήσουν το στόλο των δημόσιων μεταφορών, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πολιτική Αεροπορίας. Επίσης εκτός από το ηλεκτρικό ασθενοφόρο που θα καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας του νησιού, ηλεκτρονίκητος θα είναι ο στόλος και των εταιρειών ενοικίασης.

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα κίνητρα είναι ισχυρά και για την αντικατάσταση των ιδιόκτητων οχημάτων, μέσα από την γενναία επιδότηση αλλά και τα χαμηλότοκα προγράμματα των τραπεζών. Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι προϊόντος του χρόνου θα αποκλιμακωθούν και οι τιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ