ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη στο CNN Greece: Ο Μητσοτάκης φοβάται τους βουλευτές του

Γεροβασίλη στο CNN Greece: Ο Μητσοτάκης φοβάται τους βουλευτές του
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει αναφορικά με την εγκληματικότητα, ότι «οι πολίτες αντί να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα όπως υποσχόταν η ΝΔ, σήμερα ξαγρυπνούν με αγωνία, σκεπτόμενοι να βάλουν πλέον αλεξίσφαιρα παράθυρα.»

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι: «Οι προτεραιότητες της ΝΔ σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας περιορίστηκαν στην καταστολή των αντιδράσεων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη”, που στην ουσία σημαίνει “τρόμος και πάταξη”. Τα αποτελέσματα αυτής της εμμονικής προσέγγισης είναι εμφανή.»

Για τη λειτουργία της Βουλής η κ. Γεροβασίλη λέει ότι:

«Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα πάντα, όπως ακριβώς τα έκλεισε, το να κρατά αυστηρά περιορισμένη τη δραστηριότητα στη Βουλή, είναι πρόκληση για την λογική και τη Δημοκρατία. Μετά τις ανοιχτές διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ για το θέμα της συνεπιμέλειας, την απροθυμία κυβερνητικών βουλευτών, ακόμη και υπουργών, να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, την κοινοβουλευτική “βαθιά κατάψυξη” των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τους βουλευτές της ΝΔ!»

Τέλος σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει:

«Η ΝΔ δε διδάχθηκε το παραμικρό και εξακολουθεί να έχει ως μοναδικό άξονα της “αναπτυξιακής πολιτικής” της την εσωτερική υποτίμηση και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Την τελευταία φορά που το επιχείρησε, μας έριξε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης που έφερε την κοινωνία στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.»

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο CNN Greece:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την αύξηση της εγκληματικότητας. Τι ακριβώς της προσάπτετε, δεδομένου ότι οι μαφίες δεν ξεκίνησαν τη δράση τους τα τελευταία δύο χρόνια;

-Είναι πολιτική και θεσμική υποχρέωσή μας να αναδεικνύουμε και να καταλογίζουμε στην κυβέρνηση τις μεγάλες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση. Δεν θα κινηθούμε ποτέ στο λαϊκίστικο πλαίσιο των φθηνών εντυπώσεων στο οποίο επιδίδεται επί χρόνια η ΝΔ. Επί σειρά ετών ο κ. Μητσοτάκης παρουσίαζε κάθε εγκληματία δήθεν “ακαταδίωκτο” και “προστατευόμενο της Κουμουνδούρου”. Επένδυσε σε αυτό το κλίμα και εξελέγη υποσχόμενος πως μέσα σε μια εβδομάδα θα “τελείωνε” με τα Εξάρχεια και σε 10 ημέρες με το Ρουβίκωνα, λες και αυτά ήταν τα πλέον μείζονα ζητήματα της εγκληματικότητας. Τα στελέχη της ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα μέσα, που μέχρι το 2019 παρίσταναν τους πολεμικούς ανταποκριτές στην Καμπούλ, εξηγούν πως αυτά απλά...συμβαίνουν. Και κάπως έτσι φθάσαμε σήμερα, σχεδόν κάθε γειτονιά να ανησυχεί παρατηρώντας τη ραγδαία αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών, τις κλιμακούμενες σε αριθμό και ένταση σεξουαλικές επιθέσεις ακόμη και σε βάρος ανήλικων, τις κλοπές και τις ληστείες.

Οι πολίτες αντί να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα όπως υποσχόταν η ΝΔ, σήμερα ξαγρυπνούν με αγωνία, σκεπτόμενοι να βάλουν πλέον αλεξίσφαιρα παράθυρα.

Η ΕΛ.ΑΣ.

-Με την εμπειρία σας στο υπουργείο Προστασία του Πολίτη, τι θα έπρεπε ν’ αλλάξει στην αστυνομία ώστε να μην κατηγορείται είτε για αναποτελεσματικότητα είτε για αυθαιρεσία;

-Η μάχη απέναντι στην παραβατικότητα και στο έγκλημα είναι διαρκής. Έργο και προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η δόμηση ενός κατάλληλου πλαισίου πρόληψης και καταστολής της. Τα στελέχη και οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. είναι επαγγελματίες και είναι σε θέση να επιχειρούν στο πλαίσιο της νομιμότητας με αποτελεσματικότητα, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις δέουσες κατευθύνσεις και φυσικά με τη διαρκή εξειδίκευση και εκπαίδευση. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως μόλις χθες ο αρμόδιος Υπουργός “κήρυξε τον πόλεμο” κατά της εγκληματικότητας. Δηλαδή τόσο καιρό με τί ασχολήθηκε η Αστυνομία; Με τους κινηματογράφους και τις πλατείες; Με τους νέους και τα πρόστιμα για τις μάσκες;

Οι προτεραιότητες της ΝΔ σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας περιορίστηκαν στην καταστολή των αντιδράσεων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη”, που στην ουσία σημαίνει “τρόμος και πάταξη”. Τα αποτελέσματα αυτής της εμμονικής προσέγγισης είναι εμφανή.

Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει επειγόντως κατεύθυνση. Δεν μπορεί να βάζει στην άκρη το αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Δεν μπορεί η απάντηση της κυβέρνησης στη βαρύνουσα εγκληματικότητα να είναι ο κατακερματισμός και η υποστελέχωση των κρίσιμων τμημάτων. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να εκτελέσει την πραγματική αποστολή της και όχι τη σκιαμαχία στην οποία την έχει εκτρέψει εδώ και μία διετία προκειμένου να προστατευθεί το λαϊκό δικαίωμα στην ασφάλεια.

Η Βουλή

-Πάμε τώρα στην τωρινή ιδιότητά σας. Κρίνετε επαρκή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του κοινοβουλίου που ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας; Θα επιμείνετε στην αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες;

-Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα πάντα, όπως ακριβώς τα έκλεισε, το να κρατά αυστηρά περιορισμένη τη δραστηριότητα στη Βουλή, είναι πρόκληση για την λογική και τη Δημοκρατία. Μετά τις ανοιχτές διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ για το θέμα της συνεπιμέλειας, την απροθυμία κυβερνητικών βουλευτών, ακόμη και υπουργών, να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, την κοινοβουλευτική “βαθιά κατάψυξη” των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τους βουλευτές της ΝΔ!

Τη βούληση των δικών του βουλευτών προσπαθεί να ελέγξει μέσω της επιστολικής ψήφου, η οποία εξακολουθεί να διατηρείται σε ισχύ. Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί με συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφυλάσσοντας τους κανόνες της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και τις προβλέψεις του Συντάγματος. Λύσεις τεχνικά εφικτές υπάρχουν. Ίσως η ανασφάλεια του κ. Μητσοτάκη να εμποδίζει την υιοθέτησή τους.

Η ανάπτυξη

-Μετά την άρση του lockdown, σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ο ΟΟΣΑ ήδη αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την οικονομία, προβλέποντας ανάπτυξη 3,8% για το 2021. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι προβλέψεις αυτές συνιστούν δικαίωση της πολιτικής της. Εσείς τι απαντάτε;

-Από πότε οι προβλέψεις συνιστούν δικαίωση; Δηλαδή τί έπρεπε να πούμε εμείς με 12 τρίμηνα πραγματικής συνεχούς ανάπτυξης σε κατάσταση δημοσιονομικής ασφυξίας; Και πριν τις εκλογές που ο κ. Μητσοτάκης διατυμπάνιζε ανάπτυξη 4% για να ρίξει τη χώρα στην ύφεση 6 μήνες μετά, χωρίς καν την πανδημία; Αυτή τί είδους δικαίωση είναι;

Η ΝΔ δε διδάχθηκε το παραμικρό και εξακολουθεί να έχει ως μοναδικό άξονα της “αναπτυξιακής πολιτικής” της την εσωτερική υποτίμηση και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Την τελευταία φορά που το επιχείρησε, μας έριξε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης που έφερε την κοινωνία στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η πολιτική της έχει προκαλέσει την οικονομική ανασφάλεια των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι αυτός παράγοντας ανάπτυξης; Ειδικά στα οικονομικά, μόνο στο “ταμείο” δικαιούσαι να νιώσεις δικαίωση. Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση θα έπρεπε κανονικά να προβληματίζεται και να αναθεωρεί. Ο αυτοθαυμασμός της όμως έχει χτυπήσει “κόκκινο” όπως και η οικονομία.

Δίκαιη ανάπτυξη

-Τι ακριβώς σημαίνει η δίκαιη ανάπτυξη για την οποία μιλάτε; Ποια άμεσα μέτρα θα έπαιρνε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

-Αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνονται μπροστά στην κοινωνία δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μια, η παλιά γνώριμη συνταγή της ανάπτυξης “για λίγους και συγκεκριμένους”, με την ευχή κάποια στιγμή να κυλήσουν λίγα ευρώ προς τους υπόλοιπους. Αυτή, δοκίμασε τις αντοχές της τη δεκαετία του 2000 και οδήγησε στην όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και στη χρεωκοπία.

Από την άλλη, η προοδευτική πρόταση της διατηρήσιμης, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία άρχισε να δίνει καρπούς και ανακόπηκε πρόωρα. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις δοκιμάζονται από την αρχή της πανδημίας.

Τότε, με τις κοστολογημένες και έγκαιρες θέσεις μας “Μένουμε Όρθιοι” 1 και 2, προτείναμε την ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παρουσιάσαμε έγκαιρα και ξεκάθαρα ένα σαφές σχέδιο στήριξης ευάλωτων κλάδων, όπως της εστίασης και του τουρισμού.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση μας λοιδόρησε με τα “λεφτόδεντρα” που “τρύγησε” επιμελώς, για να υποστηρίξει τις απευθείας αναθέσεις της και τις κάθε είδους “εξυπηρετήσεις” σε συγκεκριμένους προνομιακούς αποδέκτες. Άφησε έτσι την εστίαση και τον τουρισμό να καταρρεύσουν και την ανεργία να αυξάνεται. Η κυβέρνηση αντί για ομπρέλα προστασίας, άνοιξε το δίχτυ του πτωχευτικού νόμου, περιμένοντας να πέσουν μέσα πρώτοι εκείνοι που εξαπατήθηκαν χειρότερα: η μεσαία τάξη που ο κ. Μητσοτάκης άφησε εντελώς απροστάτευτη στο έλεος της κυβερνητικής ανικανότητας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζημία είναι αυτή που ήδη υφίστανται οι νέες γενιές, που βλέπουν τα όνειρά τους να ματαιώνονται. Κατασυκοφαντημένοι, ως υπεύθυνοι ακόμη και για τη διασπορά της πανδημίας, αν δεν αντιμετωπίζονται ως απειλή, εκλαμβάνονται ως σχεδόν δωρεάν εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προσωπική ζωή, χωρίς μέλλον και με βασική αμοιβή τους τα...ρεπό!

Οι δημοσκοπήσεις

-Παρά τη σκληρή κριτική σας, η κυβέρνηση φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις; Τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

-Σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο τοπίο, όπου οι λίστες “Πέτσα - Μητσοτάκη” κάνουν τις παλιές συζητήσεις για διαπλοκή να μοιάζουν ανέκδοτα, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να έχουν μια αξία, τουλάχιστον ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Αν πάμε ένα βήμα πιο πέρα και εξετάσουμε ευρήματα και άλλων εργαλείων, όπως το Ευρωβαρόμετρο, ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε και την εικόνα των αντίστοιχων εγχώριων πηγών.

Να σας θυμίσω, έτσι για να καταλαβαίνουμε όλοι "τι παίζεται”, ότι την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το θέμα των δημοσκοπήσεων, με αφορμή τη δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Και τώρα έχουμε και δεύτερη μέτρηση από το Ευρωβαρόμετρο, που δείχνει ότι οι Έλληνες περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους ανησυχούν για την ανεργία, την φτώχεια και τη Δημόσια υγεία. Τώρα τί σχέση έχουν αυτά τα ευρήματα με όσα διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις, το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ