ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβύη: Τι λέει το γερμανικό ΥΠΕΞ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Λιβύη: Τι λέει το γερμανικό ΥΠΕΞ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου
(AP Photo/Michael Sohn)

Απάντηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο έδωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά και την ανοιχτή δυσαρέσκεια που εξέφρασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

«Η βάση για τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη είναι όσοι συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020 και στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε.

«Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα, ο οποίος βεβαίως να είναι και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός. Βάση για αυτή τη Διάσκεψη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους και οι συμμετέχοντες στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», πρόσθεσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και συμπλήρωσε ότι η Λιβύη και οι εξελίξεις στη χώρα «είναι ένα θέμα που δικαίως ενδιαφέρει πολλούς διεθνείς παράγοντες και χώρες και για αυτό η κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστεί με όλους όσο το δυνατόν και στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη». Αλλά αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η βάση των συμμετεχόντων είναι αυτή της προηγούμενης Διάσκεψης και της διαδικασίας follow up, επανέλαβε.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός πρέσβης Ernst Reichel στο Regional Growth Conference, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προσεκλήθη η Ελλάδα, απάντησε πως στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο χώρες που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα ενώ, σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό» αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως δεν είναι τωρινή συζήτηση αλλά η ατζέντα έχει χαραχθεί από το 2019.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συζητηθούν τα «επόμενα αναγκαία βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση της χώρας». Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στις προετοιμασίες για τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και στην απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Θα συζητηθεί επίσης η δημιουργία ενοποιημένων δυνάμεων ασφαλείας για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Δυσαρέσκεια Δένδια για τον αποκλεισμό της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει χθες τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Βερολίνου στο λιβυκό ζήτημα. «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη», είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας χθες σε συνέδριο.

Το απόγευμα επικοινώνησε με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας.

Σχετικά με το εάν το θέμα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι στην ατζέντα της διάσκεψης απάντησε:

«Θα σας πω, αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη και στην πρακτική της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίησή του. Ούτως ή άλλως πρόκειται για κάτι το οποίο είναι νομικά ανύπαρκτο, είναι ένα νομικό absurdum, βρίσκεται σε μια περίεργη θέση. Μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που δεν έχει καμιά σχέση με τη νομιμότητα και με την πραγματικότητα.

Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει, πρέπει να κάνει και έχουμε την εντύπωση ότι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην Τρίπολη, είναι να το αφήσει στο κενό, να κάνει τις εκλογές και από εκεί και πέρα, η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης να εφαρμόσει ως προς το θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο.

Συγχρόνως, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα στη Λιβύη. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Πρέπει να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και πρέπει να φύγουν και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη - αν είναι δυνατόν αύριο το πρωί - και υπάρχουν συγκριμένες χώρες, οι οποίες κωλυσιεργούν και δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Και αναφέρομαι στην Τουρκία καταρχήν».

Η πρώτη Διάσκεψη

Το Βερολίνο φιλοξένησε τον πρώτο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 19 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή ηγετών των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, καθώς και τους προέδρους της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, για να ζητήσουν ειρήνη στη χώρα που επλήγη από τις συγκρούσεις.

Σε εκείνη τη διάσκεψη, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν κάθε ξένη παρέμβαση στη σύγκρουση και να διατηρήσουν το εμπάργκο όπλων.

Έκτοτε, μια επίσημη ανακωχή τον περασμένο Οκτώβριο οδήγησε στη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης με στόχο την ενοποίηση των διχασμένων θεσμών της Λιβύης, την έναρξη προσπαθειών ανοικοδόμησης και την προετοιμασία για τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις είχε κάνει λόγο στα τέλη Μαΐου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στασιμότητα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της παραλιακής διαδρομής ανάμεσα στη Σύρτη και τη Μισράτα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών στη Λιβύη: Ρώσοι του ιδιωτικού ομίλου Wagner, από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Συρία. Αλλά και εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν παρουσία στη χώρα χάρη σε μια διμερή συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με βάση εκείνη τη συμφωνία, η Άγκυρα είχε βοηθήσει στρατιωτικά το στρατόπεδο της Τρίπολης να απωθήσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας που είχε εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος στο παρελθόν είχε την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ