ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Υπόμνημα Παππά με…. «τεκμήριο» Στουρνάρα

Προανακριτική: Υπόμνημα Παππά με…. «τεκμήριο» Στουρνάρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην ελληνική πολιτική ζωή όλα είναι δυνατά, κάτι που επιβεβαιώνεται διαρκώς.

Γνωρίζοντας τις μετωπικές συγκρούσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Νίκος Παππάς θα επικαλούταν ένα πόρισμα της ΤτΕ ως βασικό τεκμήριο της αθωότητάς του;

Και όμως αυτό συμβαίνει.

Το υπόμνημα

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει το υπόμνημά του στην Προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπόμνημα Παππά θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, στην απόφαση του ελβετικού διαιτητικού δικαστηρίου που δικαίωσε την εταιρία CCC (συμφερόντων της οικογένειας Χούρι) στην αντιδικία της με τον Χρήστο Καλογρίτσα για την οφειλή των τριών εκατομμυρίων.

Δεύτερον, στην κατάθεση του ίδιου του κ. Καλογρίτσα στην Προανακριτική, η οποία κατά την πλευρά Παππά, αναιρεί τα περί «μπροστινού» που δεν είχε βάλει δικά του χρήματα.

Τρίτον και κυριότερο, το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος. Κατά την πλευρά Παππά, το πόρισμα αποδεικνύει ότι τα χρήματα ήταν υπαρκτά, δεν ήταν ύποπτης προέλευσης, κι εντέλει κατακρατήθηκαν για να καλυφθούν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων Καλογρίτσα.

Στο υπόμνημα θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιάγραμμα που συνόδευσε το πόρισμα.

Λογικά θα πρέπει να αναμένουμε ότι υπόμνημα δεν θα μπει στη συζήτηση για αν η σύμβαση CCC-Καλογρίτσα ήταν εικονική ή όχι, αλλά θα επικεντρωθεί στο αν ο κ. Παππάς εκτέλεσε τα καθήκοντά του ως εποπτεύων υπουργός, με βάση το νόμο.

Στήριξη από Τσίπρα

Στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη στο Newsbomb, ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε εκ νέου τον κ. Παππά.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Chanel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Chanel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν 6 κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς; Που έκανε αυτό που δεν έκαναν διαδοχικές κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια; Δηλαδή τι; Να ρυθμίσουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ν’ αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες καναλιών να πληρώσουν τους φόρους τους».

Σε ερώτηση δε για το αν παίρνει αποστάσεις από τον κ. Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ως εξής:

«Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Δεν σημαίνει κάτι και θα σας πω γιατί: Διότι για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους.

Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη...».

Αυτή η απάντηση ερμηνεύτηκε σε δημοσιεύματα ως αποστασιοποίηση του κ. Τσίπρα, αλλά αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι αυτές οι ερμηνείες δεν ευσταθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ