ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τι συζητιέται για τεστ, μετακινήσεις, εστίαση

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τι συζητιέται για τεστ, μετακινήσεις, εστίαση
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλο και πιο έντονα συζητιέται τις τελευταίες ημέρες η παροχή προνομίων σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως κίνητρο για επίσπευση των εμβολιασμών, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν δεύτερες σκέψεις για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αυτά που εξετάζονται είναι το να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, επίσης το να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, και πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

Στο ενδεχόμενο να υπάρξουν προνόμια για όσους εμβολιάζονται αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Για «προνόμια σε όσους εμβολιάζονται» έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να δοθεί κίνητρο ώστε να καμφθούν πιθανές αντιστάσεις στα άτομα που είτε κάνουν δεύτερες σκέψεις, είτε έλκονται απο θεωρίες συνομωσίας.

Όπως ανέφερε «εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως «μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως αρχικά είχε ειπωθεί για 1018 όταν γινόταν ο πρώτος σχεδιασμός ενώ πλέον έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Παράλληλα σημείωσε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.

Συμφωνούν οι καθηγ. Γώγος και Βασιλακόπουλος

Με την παραχώρηση προνομίων σε εμβολιασμένους συμφωνεί και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στη συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του».


Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος και εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ