ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για δεξιώσεις και ωράριο κυκλοφορίας

Πελώνη: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για δεξιώσεις και ωράριο κυκλοφορίας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενη στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας λέγοντας πως η επιδημιολογική κατάσταση είναι καλύτερη, ενώ έστειλε μήνυμα ευθύνης για τους εμβολιασμούς.

«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται αλλά παραμένει ευμετάβλητη», τόνισε.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις. Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Συνέχισε λέγοντας πως «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση».

«Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρα μας» συνέχισε η κ. Πελώνη και τόνισε:

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία».


Ερωτώμενη για τα προνόμοια των εμβολιασθέντων είπε πως «είναι μια συζήτηση που γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.

«Για να έχουμε όλοι - Αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες - πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της και αφετέρου να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί».

«Φρένο» στα σενάρια περί ανασχηματισμού

Για τα σενάρια περί ανασχηματισμού είπε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών, οπότε δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

Για το θέμα της επέκτασης του ωραρίου κυκλοφορίας και την πιθανή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων είπε ότι θα συζητηθούν όλα αυτή την εβδομάδα.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Αναφορικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και τις εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας που κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική είπε πως:

«Εμείς προσδοκούμε και προσβλέπουμε σε αποκλιμάκωση και έργων και λόγων. Προφανώς διαφωνούμε με την τουρκική πλευρά και επειδή διαφωνούμε πρέπει να συζητάμε και να μένουμε ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Όσον αφορά πιθανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, είπε πως αυτό θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αναφερόμενη στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε στη συνέχεια πως:

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, στηρίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν μια καλύτερη μέρα για όλους τους Έλληνες.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και οι Θεσμοί προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας και τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιούν ότι η επιστροφή στο μέλλον έχει ξεκινήσει.

Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και των εργαζόμενων, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που -όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός- δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος.

Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.

Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Ειδικότερα - όπως ήδη έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης - στις βασικές τομές του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

- Η σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.

- Η θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

- Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.

-Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

-Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

-Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε..

-Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που αφορούν:

-Την διασφάλιση της παροχής του ενός τρίτου της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας στους κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

-Την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από άλλη -δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια- συνδικαλιστική οργάνωση.

-Την θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

-Την λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό.

-Την απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ