ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΜέΡΑ25: Ο Βαρουφάκης «βλέπει» νέο Μνημόνιο - Σκληρή στάση για ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο ΜέΡΑ25: Ο Βαρουφάκης «βλέπει» νέο Μνημόνιο - Σκληρή στάση για ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την Κυριακή το βράδυ έληξε μετά από τρεις ημέρες διεργασιών 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Στο συνέδριο εγκρίθηκαν οι θέσεις του κόμματος. Επίσης προστέθηκαν 63 νέα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή και 2 στην Πολιτική Γραμματεία, τα οποία προέκυψαν μετά από κλήρωση, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.

Σε γενικές γραμμές, το συνέδριο σηματοδοτεί την πολιτική σταθεροποίηση και μια πρώτη οργανωτική αναβάθμιση του ΜέΡΑ25. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια πρωτοβουλία γύρω από τον Γιάννη Βαρουφάκη, μπαίνει σε μια διαδικασία κανονικής κομματικής συγκρότησης. Αυτή η διαδικασία συμπίπτει με τα θετικά μηνύματα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για το ΜέΡΑ25.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκλεισε το συνέδριο με κάλεσμα στα μέλη για μεγαλύτερη κινητοποίηση:

«Να δυναμώσουμε το μήνυμα μας, να δώσουμε φωνή στα κινήματα και τους ανθρώπους. Υπάρχουμε στη Βουλή για να δώσουμε το βήμα, τη φωνή στα κινήματα που εγγυώνται ότι η συνθηκολόγηση του 2015 δεν θα επαναληφθεί.»

Το νέο Μνημόνιο

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Βαρουφάκης φάνηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας. Εκτίμησε δε ότι πορευόμαστε σε νέο Μνημόνιο:

«Από τον Μάρτιο του ‘20 τους λέμε στη Βουλή για το 5ο Μνημόνιο που είναι δεδομένο, και το οποίο βέβαια, όπως ο κ. Τσίπρας το 4ο του 2018, δεν θα το πουν Μνημόνιο. Τι απαντά η κυβέρνηση; Τίποτα κακό, λένε, δεν θα γίνει. Μην ακούτε το ΜέΡΑ. Είμαστε θωρακισμένοι

Αύριο, όταν θα τους σφίξουν τα λουριά από το Βερολίνο μέσω Βρυξελλών, θα παραδεχτούν ότι, ναι,κάτι δυσάρεστο θα πρέπει να γίνει, κάποιες συντάξεις να κουρευτούν, αλλά μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Αργότερα, όπως συνηθίζει το Μνημονιακό Καθεστώς όταν δεν κρύβονται πλέον οι μαύρες τρύπες του, θα το παραδεχθούν: Ναι, κάτι δραστικό πρέπει να γίνει αλλά δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί δεν συμφωνούν οι δανειστές. Και, τέλος, όταν ο κόμπος θα έχει μπει βαθιά στο χτένι, θα το ομολογήσουν. Ναι, έπρεπε να έχει γίνει κάτι δραστικό νωρίτερα, αλλά τώρα όμως είναι πια αργά!»

Προσέθεσε δε ότι:

«Αυτή η κυβέρνηση των αρίστων, συνοδοιπόροι, θα καταλήξει - όπως κάθε μνημονιακή – στο καλάθι των Αχρήστων. Το ξέρουν. Δεν τους πολύ-πειράζει όμως. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να «κρατήσουν» αρκετά γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», έτσι για να θυμηθούμε κι άλλη μια ελληνική ταινία. Πλιατσικολογούν χωρίς αιδώ.»

Σκληρή στάση για ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο στην εισαγωγική ομιλία του όσο και στο κλείσιμό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης φάνηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί γέφυρες με την Κουμουνδούρου. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν κυκλωτικές κινήσεις, θα μας πουν να πάμε "όλοι μαζί", όλοι μαζί με ποιους; Με την ολιγαρχία; Χαμένη δεν είναι η ψήφος στο ΜέΡΑ25 αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενσωματωθεί στην ολιγαρχία.»

Πάντως, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βολές και κατά του Περισσού:

«Στο ΚΚΕ τιμώ τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά έκαναν βρώμικη προπαγάνδα ακόμα και προεκλογικά λέγοντας με άνθρωπο του Σόρος, ενώ η ΚΝΕ στον Οδηγητή με κατονομάζει ως δήθεν λαγό της κ. Κεραμέως τη στιγμή που είπα ότι δεν πρέπει το κράτος να έχει λόγο στα εσωτερικά των φοιτητικών συλλόγων. Εμείς ωστόσο θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο. Θα συνεχίσουμε να τους αγκαλιάζουμε με αγάπη και κατανόηση κι ας μας βλέπουν ανταγωνιστικά.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ