ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι επόμενες  μέρες θα αφιερωθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Με μεγάλο σταθμό τη γενική απεργία της 10ης Ιουνίου, η Κουμουνδούρου επιδιώκει να πετύχει τη μέγιστη κινητοποίηση του δυναμικού της. Σε αυτήν την κινητοποίηση θα έχει ιδιαίτερη εμπλοκή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί και εργασιακούς χώρους.

Η δυσαρέσκεια

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προκαλεί δυσαρέσκεια σε μερίδες πολιτών πολύ πέρα από αυτές πουν έτσι κι αλλιώς αντιτίθενται στην κυβέρνηση. Η αίσθηση που αποκομίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την επικοινωνία τους με τους εργαζόμενους, είναι ότι ακόμα και στους χώρους όπου καταστρατηγούνται τα εργατικά δικαιώματα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη εκλαμβάνεται ως ένα σημαντικό βήμα για την επιδείνωση της θέσης του κόσμου της εργασίας. Επομένως, το μήνυμα της αντιπολίτευσης μπορεί να φτάσει σε πιο πλατύ κοινό.

Επιπλέον, για τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο Χατζηδάκη συνιστά βασικό επιχείρημα για να χαράξει τη διαιρετική τομή ανάμεσα στη «δίκαιη ανάπτυξη» που επαγγέλλεται ο ίδιος, και την «ανάπτυξη για λίγους» την οποία, όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, προωθεί η Νέα Δημοκρατία. Κατά το επιτελείο της Κουμουνδούρου, η συρρίκνωση του εισοδήματος και του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αποδεικνύει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να έρθει η ανάπτυξη, αλλά και τι χαρακτήρα θα έχει αυτή.

Στους εργασιακούς χώρους

Την αυλαία των περιοδειών στους εργασιακούς χώρους σήκωσε σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης, επισκεπτόμενος το αμαξοστάσιο της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Σε συνέντευξή του Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτό που πάει να γίνει, θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τι, δηλαδή; Το να υπάρξει αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων που ορίζουν τα θέματα του χρόνου εργασίας, με ατομικές συμβάσεις.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για κάποιες επιχειρήσεις, γινόταν όταν συμφωνούσαν και τα δύο μέρη, όχι όμως σε ατομική βάση. Διότι δεν μπορείς να βάλεις τον εργαζόμενο, ο οποίος μιλάει από μια ανίσχυρη θέση, απέναντι στην εργοδοσία μόνο του να διαπραγματεύεται. Μέσα από το συνδικάτο του μπορεί να το κάνει».

Θα κάνουμε τα πάντα

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους Ιωάννα Δρόσου και Παύλο Κλαυδιανό στην εφημερίδα Εποχή, τόνισε τη σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για το νομοσχέδιο:

«Σε κάθε περίπτωση είναι προτεραιότητα. Δεν υπάρχει τόπος που δεν πρέπει να δοθεί η μάχη. Δρόμος, πεζοδρόμιο, χώροι δουλειάς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, βουλή, κοινωνικά δίκτυα, πολιτιστικά δρώμενα, παντού. Θα κάνουμε πραγματικά τα πάντα για να το σταματήσουμε. Και σε αυτή τη μάχη θέλουμε συμμαχίες. Ακόμη με κόσμο που δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας τον καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ