ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Να μοιράζεται το βάρος του μεταναστευτικού ισότιμα στην ΕΕ

Μηταράκης: Να μοιράζεται το βάρος του μεταναστευτικού ισότιμα στην ΕΕ
ΙΝΤΙΜΕ

Την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος σχετικά με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία τού να μοιράζεται το βάρος του μεταναστευτικού ισότιμα μεταξύ των κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Είναι επιτακτικό να σημειωθεί πρόοδος σήμερα, όσον αφορά το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την πίεση της μετανάστευσης στην ΕΕ, μειώνοντας τις πρωταρχικές και τις δευτερεύουσες ροές και προστατεύοντας τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική διάσταση.

Για τις μεσογειακές χώρες, τις ΜΕD5, αυτό που είναι σημαντικό είναι η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την αλληλεγγύη, για να διαβεβαιώσουμε ότι μοιράζουμε το βάρος στο μεταναστευτικό ισότιμα μεταξύ των κρατών-μελών».

Μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης, θα ταξιδέψει στις 10-11 Ιουνίου στη Μπρατισλάβα και τη Βιέννη. Στη Μπρατισλάβα, πρόκειται να πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Υπουργό Εσωτερικών κ. Roman Mikulec, εστιάζοντας στη διμερή συνεργασία και στις διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Τέλος, στη Βιέννη ο κ. Μηταράκης, μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα συμμετάσχουν σε ειδική τελετή που θα διοργανώσει το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας προς τιμήν των ειδικών δυνάμεων EKO KOBRA, που εστάλη από την Αυστριακή Κυβέρνηση τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020, για την υποστήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα χερσαία της σύνορα από την ενορχηστρωμένη προσπάθεια χιλιάδων παράνομων μεταναστών να παραβιάσουν μαζικά και βίαια τα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ