ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη στο CNN Greece: Η Ελλάδα αποφασίζει ποια χώρα θα κρίνει ασφαλή

Πελώνη στο CNN Greece: Η Ελλάδα αποφασίζει ποια χώρα θα κρίνει ασφαλή
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση στις επικρίσεις που διατύπωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εναντίον της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η Τουρκία ορίζεται ασφαλής χώρα, έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα από το CNN Greece, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς η Ελλάδα αποφασίζει ποια χώρα θα κρίνει ασφαλή χώρα με βάση και τις εισηγήσεις της υπηρεσίας ασύλου και αφορά τις συγκεκριμένες πέντε εθνικότητες που διέρχονται μέσω Τουρκίας και δεν εφόσον δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, κρίνεται να υποβάλουν το αίτημα για άσυλο τους στην Τουρκία. Δεν κινδυνεύουν δηλαδή λόγω καταγωγής, φύλου, ή πεποιθήσεων».

Η κ. Πελώνη μάλιστα πρόσθεσε με νόημα:

«Από κει και πέρα είναι ένα μέτρο με στόχο την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφραζε τη δυσαρέσκεια του για την συγκεκριμένη ΚΥΑ επαναφέροντας τις τουρκικές αιτιάσεις για τους οκτώ αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016:

«Από τη μια έχεις τους τρομοκράτες και δεν τους δίνεις την Τουρκία, από την άλλη πλευρά στέλνεις τους πρόσφυγες και λες πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Μα τι αντίφαση είναι αυτή; Ας είμαστε ειλικρινείς. Φυσικά δεν το χάψαμε αυτό» ανέφερε σε τουρκικό δίκτυο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε μάλιστα: «Όλοι γνωρίζουν, και ο λαός μας, πως στα ζητήματα του Αιγαίου έχουμε διαφορές. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει η μαξιμαλιστική προσέγγιση της Ελλάδας. Το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερηφανεύεται ότι μετέτρεψαν το θέμα σε ευρωτουρκικό κατά τη γνώμη μου δεν είναι δύναμη, είναι αδυναμία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ