ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίγυπτος προς Ερντογάν: Μακριά από ενέργειες που απειλούν την ασφάλειά μας

Αίγυπτος προς Ερντογάν: Μακριά από ενέργειες που απειλούν την ασφάλειά μας
Ο Σάμεχ Σούκρι κατά την προ μηνών διάσκεψη του «Φόρουμ Φιλία» στην Αθήνα AP Photo/Petros Giannakouris, File

Μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει μέσω συνέντευξής του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια» της Αιγύπτου. Παράλληλα, δηλώνει ότι ενημερώνει διαρκώς την Ελλάδα και την Κύπρο για κάθε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sada Al-Balad, ο Σάμεχ Σούκρι επανέλαβε την απαίτηση της Αιγύπτου προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αίγυπτος αξιολογεί επί του παρόντος την πολιτική που ασκεί η Τουρκία, δεδομένου ότι το Κάιρο έχει θέσει ήδη ορισμένα θέματα τα οποία η Άγκυρα θα έπρεπε να λάβει υπόψη για την άρση όλων των εμποδίων που δυσχεραίνουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αίγυπτος εργάζεται για να διερευνήσει εάν η Άγκυρα είναι έτοιμη να έχει σχέσεις με το Κάιρο σε σωστή βάση και σε συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Επίσης, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου», χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ένα ιερό ζήτημα».

Όπως αναφέρει και εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Σάμεχ Σούκρι επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος εργάζεται πάντα για να οικοδομεί σωστά στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της.

Τέλος, σημείωσε πως ενημερώνει συνεχώς την Ελλάδα και την Κύπρο «για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως πως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Κάιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ