ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Ποια μηνύματα εκπέμπει η Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Ποια μηνύματα εκπέμπει η Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χαμηλές προσδοκίες διατηρεί η Αθήνα εν όψει του τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το κεντρικό μήνυμα προς την Τουρκία να παραμένει σταθερό, ευκρινές και να κινείται στους δύο άξονες: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και σχέσεις καλής γειτονίας.

Το περίγραμμα της θέσης αυτής έδωσε, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 ο πρωθυπουργός, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας στις 17:00 θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

Επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Όπως προϊδέασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταδώσει στον Ταγίπ Ερντογάν το διπλό μήνυμα ότι «κλειδί» για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Εξάλλου, στη συνέντευξή του στο France 24 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες.

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στον ρόλο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ως πεδίο προσέγγισης με την Τουρκία.

Λίγες ημέρες πριν συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ, στην Αττάλεια, στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε: «Με την Τουρκία έχουμε τις διαφορές μας. Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας σε υψηλά θέματα πολιτικής δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα χαμηλής πολιτικής, θέματα οικονομικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

»Προτείναμε πριν από μήνες στους Τούρκους 15 θέματα. Πρότειναν 8, και την τελευταία στιγμή προσθέσαμε άλλα δύο περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Άρα, καταρχάς υπάρχει μια συναίνεση και μια επιθυμία και από τις δύο πλευρές να δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως «εάν καταφέρουμε να προωθήσουμε τα 25 θέματα που απαρτίζουν οικονομικές και εμπορικές διαφορές, αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει και μια πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ