ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά - Κοτζιάς: Πρέπει να πούμε στην Τουρκία «μαζέψου εδώ, μαζέψου εκεί»

Ελληνοτουρκικά - Κοτζιάς: Πρέπει να πούμε στην Τουρκία «μαζέψου εδώ, μαζέψου εκεί»
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Λίγο πριν από το κρίσιμο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», Νίκος Κοτζιάς, δίνει το περίγραμμα της επικείμενης συνάντησης.

Όπως σημειώνει ο κ. Κοτζιάς, «ο Ερντογάν έχει δύο πλευρές στην πολιτική του. Η μία είναι ότι θέλει να κάνει ανοίγματα στη Δύση και να σταθεροποιηθεί και η άλλη είναι να σταθεροποιήσει αυτά που έχει ήδη αμφισβητήσει. Αν εμείς πούμε ότι ο Ερντογάν όλα αυτά τα θέλει μόνο για να είναι “καλό παιδί” στη Δύση, έχουμε χάσει την άλλη λειτουργία που τρέχει ήδη από κάτω. Που είναι: αμφισβητεί δικαιώματά μας, σταθεροποιεί αυτή την αμφισβήτηση».

Σε συνέντευξή του στο voria.gr, o ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα» και λέει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να εξηγήσει στους Τούρκους ότι διερευνητικές για να γίνονται, πρέπει να παραιτηθούν από το casus belli ή, να σας το πω στη σειρά του, πρέπει να αποδεχτούν το Διεθνές Δίκαιο. Και να καθίσουμε σε συνάντηση. Να συζητήσουμε. Η συζήτηση που θα κάνουμε είναι να πούμε στην Τουρκία “μαζέψου εδώ, μαζέψου εκεί”».

Για τη σημασία της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει:

«Κρατήστε αυτό που δεν σημειώνει η ελληνική κοινή γνώμη και η ενημέρωση: ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ανάλογη συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Δηλαδή, ο Ερντογάν βλέπει τον Μητσοτάκη, που είναι η πιο σπουδαία συνάντηση για την ελληνική κυβέρνηση στα παρασκήνια του ΝΑΤΟ, αλλά για τον Ερντογάν δεν είναι η πιο σπουδαία. Η πιο σπουδαία είναι με τον Μπάιντεν. Κι έχουν μια συνάντηση – καθάρισμα λογαριασμών. Σε αυτό το καθάρισμα λογαριασμών εμείς πρέπει να παρεμβαίνουμε, να μην είμαστε παθητικοί. Αυτή τη στιγμή όχι μόνον είμαστε παθητικοί, αλλά ούτε καν καταγράφουμε τη σημασία της. Έχουμε επικεντρωθεί στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη και δεν βλέπουμε τη συνάντηση με τον Μπάιντεν που αφορά καίρια – θεμελιακά ζητήματα της περιοχής και των ελληνικών συμφερόντων».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται εκτενώς στις συναντήσεις της Άγκυρας και της Αθήνας που έχουν προηγηθεί και τι μας δείχνουν, επισημαίνει τα «τρωτά» της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη και τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

Όπως δηλώνει, «η Γερμανία, στον βαθμό που έχει τη δική της στρατηγική και καλά κάνει για πάρτη της, η οποία συγκρούεται συχνά με τα συμφέροντά μας, θέλει να έχει μαζί με την Τουρκία παρουσία στη Λιβύη. Διότι η Γερμανία έχει δύο ρεύματα σκέψης: τους Ατλαντιστές -όπως λέω εγώ- και τους “νεοντεγκωλικούς” και πάντα στο μυαλό της έχει μια συνεργασία με Ρωσία και Κίνα και μια στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Διότι αυτά που της λείπουν, δηλ. οι πρώτες ύλες, τις έχει η Ρωσία και στρατιώτες, που στέλνουμε και τους θυσιάζουμε, τους έχει η Τουρκία. Γιατί ένα δυτικό κράτος δεν μπορεί να πάει σε τρίτη χώρα και να αφήσει να σκοτώνονται έτσι οι πολίτες του και να έρχονται τα φέρετρα».

Σε σχέση με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ο κ. Κοτζιάς σημειώνει:

«Ο Δένδιας στην ουσία έκανε δημόσια αυτοκριτική για τον ενάμιση χρόνο που λέει άλλα πράγματα. Και κατάλαβε έστω αυτά τα ίχνη και τα πατήματα, ότι αυτά άρχισαν να συσσωρεύονται και θα βρεθεί σε ηττημένο αδιέξοδο». Τι βαθμό θα έβαζε στον κ. Δένδια; «Δεν είμαι καθηγητής του. Γιατί εάν ήμουν καθηγητής του, θα είχε καλύτερες προϋποθέσεις για καλό βαθμό. Θα ήταν πιο μελετημένος».

Για την επεισοδιακή συνάντηση που είχε στις ΗΠΑ ως ΥΠΕΞ με τον Τραμπ

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Κοτζιάς ξεχωρίζει την εξής σκηνή:

«Ο Τραμπ έβγαλε δύο χαρτιά και λέει “τι γίνεται εδώ με σας και με το Ιράν και τη Ρωσία; Έχω σοβαρές αντιρρήσεις με αυτά που κάνετε. Κι αρχίζει να λέει για το Ιράν πρέπει , να συγκρουστούμε, να κάνουμε, να δείξουμε”. Είπε, είπε πολλά. “Λοιπόν, ακούστε να δείτε”, λέει ο Αλέξης γελώντας,”θα σου πει ο ειδικός στην εξωτερική πολιτική”. Λέω: “ακούστε, κύριε Πρόεδρε, εμείς με το Ιράν έχουμε 6.000 χρόνια ιστορία. Δεν έχουμε 100 όπως εσείς. Στα 6.000 χρόνια έχουμε κάνει 2.500 γύρους διαπραγμάτευσης, 42 συμφωνίες ειρήνης, 39 πολέμους”. Λέει “ποιους πολέμους;”. Λέω “Μαραθώνιο άκουσα ότι τρέχετε καμιά φορά”. Λέει “ναι”. Ε, από πού του λέω; Από τον Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα, του είπα ονόματα πολέμων. Τον πιάνουν τα γέλια τον Τραμπ, όπως και τον Κέρι. Και γυρίζω εγώ στο τέλος και του λέω “enough is enough, εμείς στην Ιστορία αρκετά κάναμε με τους Ιρανούς, δεν πρόκειται να ξανατσακωθούμε”. Γελάει ο Τραμπ, κλείνει τα χαρτιά του και λέει “δεν θα ρωτήσω για τη Ρωσία, γιατί θα μου πείτε ότι έχετε 1.000 χρόνια ζωή μαζί’. Τελειώνει εκεί η συζήτηση χωρίς τσακωμό”».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με το εάν ισχύει και κατά πόσο η Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών λέει πως «δεν εποπτεύεται με τον τρόπο που έπρεπε να εποπτεύεται. Κι αυτό εννοώ από την ελληνική πλευρά. Να είμαστε σαφείς. Οι Βορειομακεδόνες θα εφαρμόζουν τη Συμφωνία στον βαθμό που νομίζουνε και στο βαθμό που βλέπουνε στα δύσκολα ζητήματα να τους πιέζει η Ελλάδα. Γιατί ό,τι κάνανε στη Συμφωνία και δεν το θέλανε, αν η Ελλάδα δεν επιμείνει, δεν θα τα κάνουνε». Και συμπληρώνει σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή πως «ας φέρει μόνον τη μια συμφωνία ο Μητσοτάκης από τις τρεις. Αυτήν που μας δίνει την αμυντική γραμμή, την άμυνα του αέρος της Βόρειας Μακεδονίας κι ας βγουν οι υπερπατριώτες και να πουν “εμείς θέλουμε να έχει τον έλεγχο της Βόρειας Μακεδονίας και τον εναέριο χώρο της η Τουρκία”. Ας το πούνε».

Για τις σχέσεις «ΠΡΑΤΤΩ» - ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος σε πιθανές εκλογές νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, απαντά και για πιθανές συνεργασίες και σημειώνει:

«Τον Φλεβάρη του 2020 είχαμε μία συνάντηση “ΠΡΑΤΤΩ” - ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμφωνήσαμε να τους καλούμε στις εκδηλώσεις μας και τους καλέσαμε και να μας καλούν κι εκείνοι στις συζητήσεις τους. Δεν μας καλέσανε σε καμία».

Για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

Εξάλλου, ο κ. Κοτζιάς για το θέμα του εμβολιασμού λέει πως ήδη έχει εμβολιαστεί και τονίζει πως «πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί προσπάθειες και να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Για το σενάριο περί υποχρεωτικού εμβολιασμού εξέφρασε φόβους ότι «το υποχρεωτικό θα γεννήσει κίνημα ενάντια στον εμβολιασμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ