ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζόνσον προς Ερντογάν: Λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ

Τζόνσον προς Ερντογάν: Λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό τέθηκαν επί τάπητος κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν Μπόρις Τζόνσον και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον Βρετανό πρωθυπουργός να τονίζει προς τον Τούρκο πρόεδρο τη σημασία της λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

«Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά το πέρας της συνάντησης.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, Τζόνσον και Ερντογάν συζήτησαν επίσης τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και τα εμβολιαστικά προγράμματα που ακολουθούν οι δύο χώρες.

Συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να νικηθεί η πανδημία, αλλά και να για βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν τα ταξίδια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας.

Η Βρετανία έχει εντάξει την Τουρκία στην «κόκκινη λίστα» των τουριστικών προορισμών, γεγονός που ουσιαστικά απαγορεύει στους Βρετανούς να την επισκέπτονται.

Τζόνσον και Ερντογάν συμφώνησαν, επίσης, να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά από τομείς όπως το εμπόριο και η άμυνα, ενώ συζήτησαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ