ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Τουρκία από το Βίλνιους: Ο πάγος έσπασε, αλλά οι διαφορές παραμένουν

Δένδιας για Τουρκία από το Βίλνιους: Ο πάγος έσπασε, αλλά οι διαφορές παραμένουν
Ο Νίκος Δένδιας με τον Λιθουανό ομόλογό του, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, στο Βίλνιους ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μια συνάντηση «για να σπάσει ο πάγος», όμως οι διαφορές παραμένουν και είναι σημαντικές, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Βίλνιους της Λιθουανίας κατόπιν της συνάντησης με τον ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός [Κυριάκος] Μητσοτάκης, οι διαφορές είναι εκεί, οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι μεγάλες και σημαντικές» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Αναφορικα με τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμα ότι αν και οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας παραμένουν, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός.

«Αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός» ανέφερε χθες, Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφότου ήλθε ενώπιως ενωπίω με τον Ερντογάν.

Διαβάστε αναλυτικά

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Οι διαφορές παραμένουν, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός

Μητσοτάκης - Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος» στις Βρυξέλλες, σε θετικό κλίμα η συνάντηση

Επαφές Δένδια στο Βίλνιους

Ως προς τις επαφές του στο Βίλνιους, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι με τον Λιθουανό ομόλογό του συζήτησαν το μεταναστευτικό και σημείωσε πως η Ελλάδα «είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη Λιθουανία, όπως μπορεί, καθώς έχει την εμπειρία ενός μεγαλύτερου γείτονα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και σπρώχνει μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα».

Επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί τεχνογνωσία με τη Λιθουανία, αλλά και «να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών για να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή πρόκληση, επειδή είναι ευρωπαϊκή πρόκληση».

Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως θα συζητηθεί περαιτέρω στο γεύμα το πώς μπορεί να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά και το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στην Άστραβετς της Λευκορωσίας.

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμηθώ τι σημαίνει να έχεις πυρηνικό ατύχημα στη γειτονιά σου», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως και η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με τον Άκουγιου.

Και οι δύο περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, έχουν να κάνουν με τη ρωσική τεχνολογία και θα θέλαμε να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού, εξετάζοντας πώς τα πυρηνικά εργοστάσια συμβαδίζουν με την ΕΕ και πώς μπορούν να κατασκευαστούν με τρόπο που να μην κινδυνεύσουμε εάν υπάρχει ατύχημα στις γειτονικές χώρες.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Λιθουανίας και υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και η σύνδεση των σιδηροδρόμων, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

«Δεν έχουμε ζητήματα που μας χωρίζουν, ούτε διμερείς διαφορές για συζήτηση. Αλλά έχουμε πολλά πράγματα που μας ενώνουν, που μας φέρνουν μαζί, και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί» τόνισε.

«Παρόλο που γεωγραφικά είμαστε αρκετά μακριά, μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα, καθώς είμαστε και οι δύο στα σύνορα της ΕΕ» επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Λευκορωσίας και της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Είναι για εμάς εντελώς απαράδεκτο. Και -επιτρέψτε μου να το επαναλάβω και εδώ στο Βίλνιους- ότι αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Πρόκειται για αεροπειρατεία και θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ