ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για το εργασιακό – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για το εργασιακό – Τα μηνύματα Μητσοτάκη
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελευταία φάση της κοινοβουλευτικής μάχης για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι υψηλοί τόνοι που προοιωνίζονται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αποτελούν την πτυχή της συζήτησης για την οποία είναι ξεκάθαρο ότι θα τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρωτίστως όμως, στο θεσμικό τερέν της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ο κ. Μητσοτάκης δια των παρεμβάσεων θα επιδιώξει την τελική σφυρηλάτηση στην «ασπίδα» για τον κόσμο της εργασίας, που κατά το κυβερνητικό αφήγημα δημιουργείται με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι βρίσκεται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην αιχμή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που οραματίζεται και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων πολιτών.

Θα εξηγήσει γιατί οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας είναι φτιαγμένες για τους πραγματικούς εργαζόμενους και στηρίζουν την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής.

Τέτοιες θεωρούνται, μεταξύ άλλων και όπως αναμένεται να επισημάνει:

  • Η ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης - υποδηλωμένης εργασίας.
  • Η αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
  • Τα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, καθώς επίσης για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  • Η θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κλπ.) από τον εργοδότη.
  • Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για ασφάλεια και υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier.
  • Η εξίσωση των αποζημιώσεων εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων.
  • Η διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που συνεπάγεται.
  • Η επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.
  • Η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος, όπως επίσης του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.
  • Η άδεια πατρότητας, 14 ημερών με αποδοχές.
  • Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους 2 γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
  • Η επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου καθώς και της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
  • Ακόμη η επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, μαζί με την άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα, την άδεια φροντιστή, για πέντε ημέρες, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
  • Οι ευέλικτες ρυθμίσεις για γονείς παιδιών έως 12 ετών, η άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες το χρόνο και το διάλειμμα μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την εικοσάδα των παρεμβάσεων αλλά και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις θα εξηγήσει γιατί με το εργασιακό νομοσχέδιο δεν συγκρούονται απλώς δυο πολιτικές θεωρίες, αλλά αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι.

Θα αναδείξει μέσω αυτών, τους ψευδείς -όπως τους χαρακτηρίζει- ισχυρισμούς, ειδικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αναχρονιστική λογική της έναντι των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αποβλέπουν όπως θα σημειώσει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην αγορά εργασίας και στην άρση αδικιών του παρελθόντος.

Τα εμβόλια

Προ του στρατηγικού αδιεξόδου, στη δίνη του οποίου θεωρούν ότι παρασύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πιθανή – και προετοιμάζονται- για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να στρέψει τη συζήτηση στο ζήτημα των εμβολιασμών, με φόντο και την τελευταία εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της Astra Zeneca.

«Εάν προκληθεί θα απαντήσει και σε αυτό το πεδίο» μετέδιδαν προς το CNN Greece αρμόδιες πηγές.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, είχε μιλήσει για ξεστοκάρισμα.

«Η φρασεολογία αυτή ήταν και είναι προσβλητική. Προσβλητική για όλους τους πολίτες που εμβολιάστηκαν. Προσβλητική για όλους τους πολίτες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας», ήταν το στίγμα που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κα Πελώνη μάλιστα συμπλήρωσε:

«Προσβλητική είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα και για τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, των οποίων τις αποφάσεις και τις συστάσεις ακολουθεί η Κυβέρνηση εξ’ αρχής. Αποφάσεις, που πάντοτε έχουν ως γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών».


Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές κεραίες είναι μονίμως στραμμένες στο μέτωπο των εμβολιασμών και ειδικά στις γραμμές που τροφοδοτούνται με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι δεν διαβλέπουν αυτή τη στιγμή κάποια επίπτωση στην πορεία των προγραμματισμένων ραντεβού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ