ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές υπ. Εργασίας: Ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Πηγές υπ. Εργασίας: Ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για μια «μεγάλη τομή στο εργατικό δίκαιο της χώρας» κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε σήμερα, Τετάρτη, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση σχεδόν των μισών άρθρων του νομοσχεδίου. 

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής έδωσαν θετική ψήφο στις περισσότερες από τις 55 διατάξεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με την υγεία, την ασφάλεια, τη βία και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορείται για «πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 55 που, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, «κατοχυρώνει το 8ωρο».

Συγκεκριμένα οι κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν:

«Καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής, ενώ:

  • Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης!
  • Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι υπέγραψαν.
  • Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στα άρθρο 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.
  • Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.
  • Ψήφισε παρών στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα

Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ