ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μποϊκοτάζ Μπορέλ στο Φόρουμ της Αττάλειας λόγω παρουσίας του Τατάρ

Μποϊκοτάζ Μπορέλ στο Φόρουμ της Αττάλειας λόγω παρουσίας του Τατάρ
Photo Collage via Associated Press

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει τελικά στο Φόρουμ της Αττάλειας γνωστοποίησε την Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, εξαιτίας της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην επίσημη τελετή έναρξης της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η απόφαση του κ. Μπορέλ ελήφθη, όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι στην εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα παρίστατο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται ο κ. Μπορέλ δεν παρέστη ούτε και στο χθεσινό επίσημο δείπνο που είχε παραθέσει στους προσκεκλημένους του Φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πάντως, Ζοζεπ Μπορέλ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου είχαν το πρωί της Παρασκευής συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν τα ευρωτουρκικά.

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι τo Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων είναι η Τουρκία, η Μέση Ανατολή, το Μαλί και η Αιθιοπία.

Όσον αφορά στην Τουρκία, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «θα είναι ευκαιρία για τους υπουργούς να αξιολογήσουν το πού βρισκόμαστε στις σχέσεις μας με μία τόσο σημαντική, χώρα-κλειδί, γειτονική χώρα. Αυτή την περίοδο έχουμε πιο ήρεμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες».

Προσέθεσε ότι «την ίδια ώρα υπάρχει ένα αρνητικό στοιχείο, το οποίο αφορά το θέμα της Κύπρου, καθώς η Τουρκία προσέρχεται με τρόπο, με τον οποίο δε μπορούμε να συμφωνήσουμε» επισημαίνοντας ότι γίνονται συζητήσεις με την Τουρκία γι'αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά την επιρροή που μπορεί να έχουν οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ αναπτύσσει μία ισχυρή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν. «Είχαμε ήδη κάποιες επαφές υψηλού επιπέδου με την νέα διοίκηση για διαφορετικά ζητήματα. Η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος γενικά είναι μέρος της συζήτησης» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αναστροφή της θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία, σε περίπτωση που η 'Αγκυρα ξεκινήσει και πάλι τις προκλητικές ενέργειες υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει δημιουργήσει «μία πολιτική προς την Τουρκία, η οποία βασικά είναι να υπάρχει δέσμευση με τις τουρκικές αρχές για την προώθηση της θετικής ατζέντας. Αλλά γνωρίζουμε, γιατί συνέβη στο παρελθόν, ότι οι εξελίξεις μπορεί να πάνε προς την λάθος κατεύθυνση, μπορεί να υπάρξουν ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ή περιφερειακές κρίσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς προς τα συμφέροντα της ΕΕ» επισήμανε ο αξιωματούχος αναφέροντας ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της μέσα για να διαβιβάσει τις διαφωνίες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ