ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Τι ταμείο κάνει η Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Τι ταμείο κάνει η Αθήνα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με την… άμμο στην διπλωματική κλεψύδρα να αδειάζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας το νέο κύκλο επαφών με την αιγυπτιακή ηγεσία, έδειξε στην Άγκυρα από το Κάιρο ότι περιορίζονται έτι περαιτέρω τα περιθώρια ελιγμών της -τόσο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο και σε εκείνο που αφορά στην επανεκκίνηση της Λιβύης.

Ως προς την πτυχή της Λιβύης, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα μπορεί να μην προσεκλήθη στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά είναι εξασφαλισμένη η παρουσία και η παράθεση των ελληνικών θέσεων στο συγκεκριμένο τραπέζι.

Αυτό μαρτυρά η επισήμανση στις κοινές δηλώσεις για τη συναντίληψη, μεταξύ άλλων, και στο λιβυκό μέτωπο.

«Οι προσπάθειες, λοιπόν, του φίλου Προέδρου για την αίσια έκβαση της λιβυκής κρίσης έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας. Όπως κι εκείνος -πιστεύω- ότι συμμερίζεται την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Β΄ Υπουργική Διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, μεθαύριο, στο Βερολίνο», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος δημόσια δεν έκρυψε την ελληνική ενόχληση για τη στάση της Γερμανίας.

Τη στιγμή που o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσε σε ακόμη μια επικοινωνιακή επίθεση φιλίας της ελληνικής ηγεσίας με την επιτηδευμένη αναφορά λέγοντας πως «και με τον Μακρόν και με τον Μητσοτάκη και με τον Μπάιντεν αποφασίσαμε να έχουμε πιο στενές επαφές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμιζε στο Ακ Σαράι το πλαίσιο εντός του οποίου αναζητείται η σταθεροποίηση στην συγκεκριμένη περιοχή -μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος της Άγκυρας στη Λιβύη με αποχώρηση στρατευμάτων, μισθοφορικών ή τακτικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτόχρονα έθεσε και το παράδειγμα διευθέτησης των διαφορών που αφορούν στη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών και με ένα έμμεσο τρόπο κάλεσε την Άγκυρα να μην κάνει λανθασμένους υπολογισμούς αναφορικά με την εξέλιξη της εμβληματικής συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση:

«Ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν», υπογράμμισε από το Κάιρο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επιπλέον εξέπεμψε προς την Άγκυρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 24ης Ιουνίου και τον μηχανισμό επιτήρησης της τουρκικής συμπεριφοράς:

«Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο απλά και τόσο καθαρά γιατί για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων», ήταν η ρητή διατύπωση του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα καταγράφει με ικανοποίηση την παρέμβαση Σίσι για το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού:

«Δυστυχώς, οι πληγές όπως αυτές της Κύπρου και της Λιβύης στην περιοχή μας, είναι πολλές. Όπως είπα όμως, απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ