ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος στο CNN Greece: Καμία σχέση του βιασμού των Πετραλώνων με το νόμο Παρασκευόπουλoυ

Παρασκευόπουλος στο CNN Greece: Καμία σχέση του βιασμού των Πετραλώνων με το νόμο Παρασκευόπουλoυ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μιλώντας στο CNN Greece, ο Νίκος Παρασκευόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά  οποιαδήποτε σχέση της αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για τον βιασμό της 50χρονης καθαρίστριας στα Πετράλωνα με τον  λεγόμενο «νόμο Παρασκευόπουλου».

Υπενθυμίζεται ότι ο καταζητούμενος για τον βιασμό και την βαριά κακοποίηση είχε καταδικαστεί για άλλο βιασμό το 2015 και είχε αποφυλακιστεί το 2020. Λογαριασμοί στα social media που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία καθώς και ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο καταζητούμενος είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος μας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Έχουν λήξει οι έκτακτες διατάξεις

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι οι έκτακτες αποσυμφορητικές ρυμιθίσεις που προέβλεπε ο νόμος έληξαν τον Αύγουστο του 2017. Στη συνέχεια πήραν παράταση επί υπουργίας Κοντονή, αλλά εξαιρέθηκαν οι καταδικασμένοι για βιασμό. Σε κάθε περίπτωση από το καλοκαίρι του 2019 ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τις πρόωρες αποφυλακίσεις. Δηλαδή, οι αποφυλακίσεις δεν ρυθμίζονται από καμία έκτακτη ρύθμιση.

Υπάρχει δε το ενδεχόμενο ο καταζητούμενος να έχει αποφυλακιστεί με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα, δεδομένης της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ο παλιός ΠΚ προέβλεπε απόλυση στο 1/3 της ποινής και ο καινούργιος προβλέπει στα 2/5.

Η δήλωση

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε συγκεκριμένα στο CNN Greece:

«Η σύνδεση εγκλημάτων που γίνονται σήμερα με τον λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου δεν έχει καμία βάση. Η αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν αναγκαία τότε που έγινε γιατί οι συνθήκες ήταν αφόρητες ανθρωπιστικά και ανυπόφορες για τη Διεθνή Δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της ισχύος του νόμου είχε σημειωθεί μείωση των σοβαρών εγκλημάτων (ληστείες, ανθρωποκτονίες κτλ). Ο νόμος αυτός έπαψε να ισχύει το καλοκαίρι του 2017. Ορίζεται μέσα στο κείμενό του ότι αφορά αποφυλακίσεις που έγιναν τότε. Όλα όσα γράφονται ότι ο νόμος αυτός δήθεν ισχύει και σήμερα είτε επειδή ήταν επιεικέστερος είτε επειδή δεν έχει καταργηθεί, είναι τελείως αναληθή.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ