ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η ΕΕ οφείλει να βρει τρόπους να προστατεύσει τα κοινά σύνορά μας

Μηταράκης: Η ΕΕ οφείλει να βρει τρόπους να προστατεύσει τα κοινά σύνορά μας
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Στον κρίσιμο ρόλο της Frontex στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων επέμεινε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης ως προσκεκλημένος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου London School of Economics.

Ο κ. Μηταράκης, κάλεσε επίσης την ΕΕ να «προστατέψει τα κοινά μας σύνορα» και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πάλι «τα πέντε νησιά του Αιγαίου να αφεθούν στην τύχη τους, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης μιλώντας για την «Μεταναστευτική Κρίση και τις Επιπτώσεις στην Ευρώπη», τόνισε ότι η Ελλάδα «παρέχει άσυλο σε όσους δικαιούνται, αλλά δεν θα επιτρέψει να είναι η πύλη της Ευρώπης για δίκτυα λαθρεμπορίο».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των δικαιωμάτων των νησιωτών και των μεταναστών, με γνώμονα να μην επιτραπεί πάλι, τα πέντε νησιά του Αιγαίου να αφεθούν στην τύχη τους αντιμετωπίζοντας δυσανάλογο βάρος, με αυτό που μπορούν να φέρουν εις πέρας», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μηταράκης για την διαχείριση της μετανάστευσης στο μέλλον, εδράζονται στους εξής τρεις πυλώνες: τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ, την κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθρεμπόρων και την ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για τον κρίσιμο ρόλο της Frontex στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και επανέλαβε την πρόταση της Ελλάδας για εμπλοκή της FRONTEX εκτός των χωρικών υδάτων της Ευρώπης.

Τέλος, αναφορικά με την διαπραγμάτευση για το Νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο ο κ. Μηταράκης τόνισε:

«Η ΕΕ οφείλει να βρει τρόπους να μειώσει την πίεση της μετανάστευσης, να μειώσει τις πρωτογενείς και δευτερογενείς ροές και να προστατεύσει τα κοινά μας σύνορα, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική διάσταση» και πως «για την Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής, τις ΜΕD5, είναι σημαντικό η επίτευξη συμφωνίας να σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το ισότιμο και δίκαιο μοίρασμα των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ