ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παγώνει» η κύρωση των μνημονίων μετά την προκλητική ανάρτηση Ζάεφ

«Παγώνει» η κύρωση των μνημονίων μετά την προκλητική ανάρτηση Ζάεφ
AP Photo/Alessandra Tarantino

Την επαύριον του προκλητικού ξεστρατίσματος Ζάεφ, ο οποίος  στο όνομα του…Euro 2021, «ξαναβάφτισε» τη χώρα του, με την επιτηδευμένη παράλειψη του όρου «Βόρεια», σε μια καταφανή παραβίαση των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε προς την κυβέρνηση των Σκοπίων από τη μια αντανακλούσαν την έντονη δυσφορία της.

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και, μάλιστα, για ένα τόσο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro», ήταν το αυστηρό κάλεσμα της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Η δεύτερη πτυχή όμως του ελληνικού μηνύματος υπενθυμίζει στην πολιτική και στην πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για να επαναφέρουν τη γείτονα στην «έννομη τάξη» που προβλέπεται και επιβάλλεται από το γράμμα καθώς επίσης από το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το βασικότερο αφορά στην κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας, που είχαν ενταχθεί στον νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης αλλά μετά το… «οφσάιντ» του Ζόραν Ζάεφ θα βγουν προσωρινά εκτός σειράς.

«Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας…», ήταν η ρητή διατύπωση που χρησιμοποίησε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσδιορίσει με σαφήνεια ότι το συγκεκριμένο στάδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, παγώνει και αναμένει από τους παραλήπτες του μηνύματος της να επιδώσουν διαπιστευτήρια σύνεσης και συμμόρφωσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τη στιγμή μάλιστα που το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, για το ορόσημο που έχει μαρκάρει στο νομοθετικό καλεντάρι, γίνεται σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τον χρόνο που θα επιλεγεί να ξαναμπούν σε τροχιά κύρωσης από την Εθνική Αντιπροσωπεία, είναι επισφαλής.

Όπως μετέδιδαν μάλιστα προς το CNN Greece κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει με ευκρινές τρόπο και σε όλα τα fora, την προσήλωση της στη συγκεκριμένη συμφωνία. Πρόσθεταν δε, ότι με δεδομένο ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα γίνει σε βάθος χρόνου, «είναι καλό να υπενθυμίζεται στον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να μένει πιστός στα όσα προβλέπονται σε αυτήν».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ