ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόρεια Μακεδονία: «Γίνονται και λάθη» λέει ο Ζάεφ για την ανάρτηση-πρόκληση

Βόρεια Μακεδονία: «Γίνονται και λάθη» λέει ο Ζάεφ για την ανάρτηση-πρόκληση
«Είμαι 46 ετών και είναι φυσιολογικό, κάτι που επαναλαμβάνεις τόσα χρόνια να σου... ξεφύγει και στο γράψιμο» δήλωσε ο Ζάεφ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Boris Grdanoski

Αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ότι ενήργησε λανθασμένα με την επίμαχη ανάρτηση στο Twitter περί «'μακεδονικής' εθνικής ποδοσφαίρου», η οποία πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και το «πάγωμα» της κύρωσης των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πάντα στέλνω μηνύματα φιλίας, διότι πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που επιτύχαμε με τον αγαπητό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα έφερε οφέλη και στις δύο πλευρές. Είμαι ο πρώτος που σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, μερικές φορές γίνονται και λάθη. Είμαι 46 ετών και είναι φυσιολογικό, κάτι που επαναλαμβάνεις τόσα χρόνια να σου... ξεφύγει και στο γράψιμο» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την επίμαχη ανάρτησή του και την αντίδραση της Αθήνας.

Η σχετική δήλωση ήλθε στο περιθώριο του 1ου Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων, το οποίο διοργανώνεται από το Φόρουμ των Δελφών.

Η Αθήνα νωρίτερα σκλήρυνε τη στάση της για την προκλητική ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στο όνομα του…Euro 2021, «ξαναβάφτισε» τη χώρα του, με την επιτηδευμένη παράλειψη του όρου «Βόρεια», σε μια καταφανή παραβίαση των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε προς την κυβέρνηση των Σκοπίων από τη μια αντανακλούσαν την έντονη δυσφορία της.

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και, μάλιστα, για ένα τόσο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro» ήταν το αυστηρό κάλεσμα της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Η δεύτερη πτυχή όμως του ελληνικού μηνύματος υπενθύμισε στην πολιτική και στην πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για να επαναφέρουν τη γείτονα στην «έννομη τάξη» που προβλέπεται και επιβάλλεται από το γράμμα καθώς επίσης από το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το βασικότερο αφορά στην κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας, που είχαν ενταχθεί στον νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης αλλά μετά το… «οφσάιντ» του Ζόραν Ζάεφ θα βγουν προσωρινά εκτός σειράς.

«Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας…», ήταν η ρητή διατύπωση που χρησιμοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προσδιορίσει με σαφήνεια ότι το συγκεκριμένο στάδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, παγώνει και αναμένει από τους παραλήπτες του μηνύματος της να επιδώσουν διαπιστευτήρια σύνεσης και συμμόρφωσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τη στιγμή μάλιστα που το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, για το ορόσημο που έχει μαρκάρει στο νομοθετικό καλεντάρι, γίνεται σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τον χρόνο που θα επιλεγεί να ξαναμπούν σε τροχιά κύρωσης από την Εθνική Αντιπροσωπεία, είναι επισφαλής.

Όπως μετέδιδαν μάλιστα προς το CNN Greece κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει με ευκρινές τρόπο και σε όλα τα fora, την προσήλωση της στη συγκεκριμένη συμφωνία. Πρόσθεταν δε, ότι με δεδομένο ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα γίνει σε βάθος χρόνου, «είναι καλό να υπενθυμίζεται στον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να μένει πιστός στα όσα προβλέπονται σε αυτήν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ