ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «παρών» για την οικονομική ενίσχυση των αεροδρομίων

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «παρών» για την οικονομική ενίσχυση των αεροδρομίων
Δελτίο τύπου / POOL

Στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των αεροδρομίων προκάλεσε εκτεταμένη και συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή σχέδιο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, λόγω των απωλειών που προκάλεσαν η πανδημία και το lockdown στον τζίρο τους. Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του Ελ. Βενιζέλος με 130 εκατομμύρια και της Fraport με 178 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ερμηνείες

Στο Πολιτικό Συμβούλιο ακούστηκαν σε αδρές γραμμές δύο απόψεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Fraport. Για το Ελ. Βενιζέλος δεν ετέθη θέμα αφού στο εταιρικό σχήμα υπάρχει και συμμετοχή του Δημοσίου . Από τη μια μεριά οι προεδρικοί τάχθηκαν με την υπερψήφιση του κυβερνητικού σχεδίου, ενώ η ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν με το «όχι».

Ένα βασικό σημείο της διαφωνίας είναι η νομική ερμηνεία της σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τον ιδιώτη. Αν δηλαδή το πάγωμα των αεροπορικών συνδέσεων συνιστά «γεγονός ευθύνης του Δημοσίου» ή «ανωτέρα βία». Η πανδημία είναι προφανώς γεγονός ανωτέρας βίας. Το lockdown όμως το αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι προσεγγίσεις

Πέρα όμως από τις νομικές ερμηνείες, υπάρχει και η πολιτική ουσία.

Ζήτημα πρώτο είναι αν η κρατική ενίσχυση οδηγεί στο να μην παίρνει ο ιδιώτης κανένα ρίσκο.

Ζήτημα δεύτερο το κατά πόσο το τίμημα μπορεί να χαρακτηριστεί εύλογο το τίμημα που συμφώνησε η κυβέρνηση.

Ζήτημα τρίτο είναι η πολιτική συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμβαση με τη Fraport υπογράφηκε επί κυβερνήσεων Τσίπρα.

Ζήτημα τέταρτο το μήνυμα που θα έστελνε η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπρωση.

Τελικά ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, επιλέχτηκε η συμβιβαστική λύση του «παρών» στην οποία συναίνεσαν όλες οι πλευρές

Το θέμα πάντως ξεφεύγει από τα στενά όρια των αεροδρομίων και αναδεικνύει τις αποκλίσεις που καταγράφονται στην Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά τόσο την αντιπολιτευτική τακτική όσο και την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ