ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Οι στόχοι της Αθήνας και οι ευρωπαϊκές εξετάσεις της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής: Οι στόχοι της Αθήνας και οι ευρωπαϊκές εξετάσεις της Τουρκίας
(Olivier Hoslet, Pool via AP)

Με τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς αλλά με την συνέπεια στην αποκλιμάκωση να διασαλεύεται από τα τουρκικά... τερτίπια των Navtex και τα ρητορικά φάλτσα της κυβέρνησης Ερντογάν, η ελληνική αποστολή προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο να σφυρηλατήσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ασπίδα που έχει υψωθεί από τα συμπεράσματα των προηγούμενων συναντήσεων των 27 ηγετών.

Η Αθήνα, άλλωστε, υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση των Βρυξελλών για το πεδίο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, που προσθέτουν στην διπλωματική οχύρωση την οποία επιδίωξε σταθερά κατά την διάρκεια των προηγουμένων συνεδριάσεων.

Το προσχέδιο δε των συμπερασμάτων επί του οποίου θα συζητήσουν οι «27» στο διήμερο που ακολουθεί, περιλαμβάνει τη σταθερή και ρητή υπενθύμιση προς την Άγκυρα, ότι η συμπεριφορά της τελεί υπό την αυστηρή ευρωπαϊκή επιτήρηση:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλώς ορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί».

Της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγήθηκαν πυκνές διεργασίες στο τρίγωνο Βρυξελλών – Βερολίνου και Άγκυρας, με κυρίαρχο ζήτημα το μεταναστευτικό – προσφυγικό στις οποίες ήταν στραμμένες οι διπλωματικές κεραίες που κατέγραψαν τις γερμανικές γέφυρες προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Αθήνα στο ανώτατο επίπεδο και επανειλημμένα έχει εκφράσει τη βούληση της για συνεργασία με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Επιπλέον έχει διαμηνύσει τη θετική στάση της έναντι της οικονομική υποστήριξη των συνεπειών του μεταναστευτικού - προσφυγικού που επωμίζεται η Τουρκία.

Η συγκεκριμένη διάσταση της ευρωτουρκικής συνεργασίας θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό το φως της πρότασης της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν στην στήριξη Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία με κονδύλια 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Όμως είναι σαφής η ελληνική θέση ότι για τη διάθεση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα πρέπει ενεργοποιηθούν και δικλείδες ασφαλείας.

Όπως με σαφήνεια προσδιορίστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, θα πρέπει να είναι χρηματοδότηση προγραμμάτων για πρόσφυγες και όχι του τουρκικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, όμως, η Αθήνα επιζητά και την τουρκική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης που έχει υπογράψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες, δείγματα της οποία η Άγκυρα οφείλει να δείχνει με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών καθώς επίσης στον τομέα των επιστροφών.

Το ζήτημα των επιστροφών ετέθη άλλωστε εμφατικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Ταγίπ Ερντογάν στην 50λεπτη συνάντηση που είχαν μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είχε ζητηθεί μάλιστα από τον Τούρκο Πρόεδρο ως ένα βήμα καλής θέλησης να αποδεχθεί την επιστροφή των 1.450 οι οποίοι τελεσίδικα δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα.

Σημαντικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές εξετάσεις από τις οποίες περνάει η Άγκυρα είναι και το Κυπριακό.

Πτυχή που φωτίστηκε με την στοχευμένη επισήμανση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ