ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει σήμερα το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ – Μήνυμα αυτοπεποίθησης από τον Περισσό

Αρχίζει σήμερα το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ – Μήνυμα αυτοπεποίθησης από τον Περισσό

Αρχίζει σήμερα το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ με σύνθημα «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Η αυλαία του συνεδρίου θα σηκωθεί με ομιλία του γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο κλειστό του Γαλατσίου στις 7:30 απόψε. Μετά την ομιλία του κ. Κουτσούμπα θα ακολουθήσει συναυλία. Από αύριο πρωί οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταφερθούν στην ανακαινισμένη έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό. Το συνέδριο θα λήξει την Κυριακή.

Μέσα στην πανδημία

Η πανδημία και το lockdown δεν εμπόδισαν το ΚΚΕ να κάνει κανονικά την προσυνεδριακή διαδικασία του. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιόνης, είπε στο CNN Greece σχετικά με τη διαδικασία:

«Είμαστε περήφανοι γιατί το ΚΚΕ απέδειξε ότι ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, περιορισμών, απαγορεύσεων, είναι ικανό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, να αναπτύσσει την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του, τη συζήτηση και την εκλογή των οργάνων του, να έρχεται σε ζωντανή επαφή με τον λαό και τη νεολαία, να τους θέτει ανοιχτά τις θέσεις του προς συζήτηση.

Την ίδια ώρα, άλλα κόμματα -που μάλιστα αρέσκονται να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη “δημοκρατία”- αναβάλλουν συνέδρια και καθυστερούν τις διαδικασίες τους, χρησιμοποιώντας διάφορα άλλοθι για να κρύψουν τη γύμνια της εσωκομματικής τους ζωής.»

Ο κ. Χιόνης προσέθεσε ότι:

«Από την αρχή είχαμε βάλει ένα ακόμα στοίχημα: η προσυνεδριακή μας διαδικασία, όχι απλά να μην «φρενάρει», αλλά να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη συνεχή προσπάθεια των δυνάμεών μας για να οργανωθεί η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, της νέας γενιάς, του λαού.

Πιστεύουμε ότι και αυτό το στοίχημα κερδήθηκε, καθώς όλοι είδαν τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες να δίνουν τον τόνο, να αποτελούν «νου, καρδιά και οργανωτή» των αγώνων για την προστασία της υγείας του λαού, για να δοθεί απάντηση στην ένταση της κρατικής καταστολής, για να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, για να πέσουν στο κενό τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον λαό πότε για να περιμένει «να λογαριαστεί μετά» και πότε για «μορατόριουμ» με την αντιλαϊκή πολιτική.»

Νέα Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΚΕ, το 21ο συνέδριο:

-Θα κάνει τον απολογισμό του κόμματος μετά το 20 συνέδριο.

-Θα καταλήξει στις επεξεργασμένες στον προσυνεδριακό διάλογο εκτιμήσεις για τη διεθνή κι εγχώρια πολιτική συγκυρία, καθώς και την κατάσταση του εργατικού κινήματος.

-Θα εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τη νέα Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Χωρίς τη μεγάλη είδηση

Το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει τη «μεγάλη είδηση» στα ΜΜΕ. Ο Περισσός στέλνει μηνύματα σταθερότητας, αυτοπεποίθησης κι επιμονής στις επιλογές του. Το κόμμα κατάφερε να βγει όρθιο παρά την πολύ μεγάλη πίεση που του άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την αντιμνημονιακή περίοδο. Επιπλέον, η μεγάλη στροφή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015 χρησιμοποιείται από τον Περισσό ως βασικό στοιχείο της επιβεβαίωσης της γραμμής του ΚΚΕ. Πέραν τούτου, στα επίπεδα της ιδεολογίας και των στρατηγικών επιλογών δεν καταγράφονται αποκλίσεις.

Από την άλλη μεριά, μπορεί το ΚΚΕ να μην απειλείται, εντούτοις, τα εκλογικά αποτελέσματα και οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν «μπετοναρισμένο» στη ζώνη του 5%. Το να μην ανεβαίνει ένα κόμμα είναι έτσι κι αλλιώς πρόβλημα. Εν προκειμένω, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε μια συγκυρία όπου σημειώνονται συνεχώς διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, τα στελέχη του ΚΚΕ επιμένουν ότι το κόμμα δεν κινείται με «εκλογικίστικη» νοοτροπία, αλλά βάζει σε προτεραιότητα την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Εν ολίγοις, το ΚΚΕ πρέπει να αναζητήσει τρόπο να διευρύνει την κοινωνική απεύθυνσή του, χωρίς όμως να αναιρέσει την ιστορική στρατηγική επιλογή για απολύτως αυτόνομη πορεία του κόμματος και αταλάντευτη επιμονή στη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία του.

Οι στόχοι

Για τους στόχους του ΚΚΕ ο Θοδωρής Χιόνης μας είπε:

«Αυτό ακριβώς συζητούσαμε όλο αυτό το διάστημα: πώς το ΚΚΕ, στις σύνθετες συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσει τη δράση του, σε συνθήκες που το σύστημα μοιάζει παντοδύναμο, θα γίνεται διαρκώς ικανότερο να παλεύει για όλα τα προβλήματα που βασανίζουν την ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και ταυτόχρονα θα συγκεντρώνει δυνάμεις για ριζικές ανατροπές, για την εργατική εξουσία και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, που αποτελεί και το μόνο ελπιδοφόρο μέλλον για τους λαούς.»

Επισήμανε ακόμα ότι:

«Βγαίνουμε πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, που η είναι η αναγκαία απάντηση για να ανοίξει ο δρόμος της χειραφέτησης της εργατικής τάξης από την κυρίαρχη πολιτική, για να βγει η εργατική τάξη στο προσκήνιο της ιστορίας. Κοιτάζουμε κατάματα τις δυσκολίες, ξέροντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να προχωρήσουμε μπροστά. Το ΚΚΕ θα τα καταφέρει. Ο λαός και η νεολαία μας θα ζήσουν όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ