ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τσίπρας αναζητεί γέφυρες στην Ευρώπη μεταξύ Σοσιαλιστών-Πρασίνων-Αριστεράς

O Τσίπρας αναζητεί γέφυρες στην Ευρώπη μεταξύ Σοσιαλιστών-Πρασίνων-Αριστεράς
Δελτίο τύπου / POOL

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε μια επίσκεψη που αναδεικνύει τόσο το στρατηγικό σχέδιο του όσο και το πώς βλέπει ο ίδιος τον ρόλο του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Παρά τις αντιρρήσεις που επανειλημμένα έχουν εκφράσει η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ευρωσοσιαλιστών συνεχίζεται εντεινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στο Βερολίνο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών.

Πέρα από το τι επιδιώκουν οι ευρωσοσιαλιστές, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας μέσω της συνεχούς παρουσίας του στις διαδικασίες του PES δίνει σαφές στίγμα για την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Οι γέφυρες

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να περιοριστούμε στην παρατήρηση ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο -παρατήρηση που είναι ορθή βέβαια. Βλέποντας το πρόγραμμα των επαφών του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, η εικόνα είναι πιο σύνθετη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni, τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Ska Keller, τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Iratxe Garcia Perez, τους Συμπρόεδρους της Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler.

Δηλαδή ο κ. Τσίπρας συναντά τις ηγεσίες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Είναι προφανές ότι αυτό που επιδιώκει είναι η κοινωνική κι εκλογική συμπραράταξη αυτών των δυνάμεων για να αναχαιτιστεί η Δεξιά σε όλη την Ευρώπη. Είναι επίσης σαφές, αν και δεν διατυπώνεται ρητά, ότι ο κ. Τσίρπας βλέπει τον εαυτό του στο ρόλο του «γερυφυροποιού» αυτής της συμπαράταξης, αφού συνομιλεί με όλες τις πλευρές, χωρίς να ταυτίζεται (πλέον) με καμία.

Η δήλωση

Προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη είναι αν η πανδημία αποτελεί ένα σοκ που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο ή μια ανάπαυλα που μόλις τελειώσει θα γυρίσουμε πίσω στις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις.

Η ευρωπαϊκή Δεξιά τάσσεται ανοικτά με την δεύτερη εκδοχή. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος δήλωσε προχθές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει τάχιστα στη δημοσιονομική ορθοδοξία.

Και ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή.»

Και επισήμανε με νόημα:

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά.»

Η παρέμβαση

Στην παρέμβασή του στις εργασίες του PES o κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Πιστεύω θα πρέπει:

- Να ανοίξουμε εμείς έγκαιρα τη συζήτηση για τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
-Να στηρίξουμε ενεργά την Πράσινη Συμφωνία με όρους δίκαιης μετάβασης, όπως και τον συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό.
- Να αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού
- Να επιμείνουμε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και με δίκαιους όρους στις χώρες μας.
- Να υποστηρίξουμε τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους, όπως και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που συζητήθηκε στο Πόρτο.
- Και φυσικά να πρωτοστατήσουμε για την άρση των περιορισμών στις πατέντες με σκοπό τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ