ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόρεια Μακεδονία: Κόντρα Ζάεφ με ακροδεξιά βουλευτή για την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας

Βόρεια Μακεδονία: Κόντρα Ζάεφ με ακροδεξιά βουλευτή για την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας
AP Photo / Boris Grdanoski

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Μακεδονία με αφορμή τη στάση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, απέναντι στο ζήτημα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Euro, καθώς η ονομασία «Μακεδονία» είχε προκαλέσει τη σφοδρότατη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Ζάεφ κλήθηκε να απαντήσει στο κοινοβούλιο σε ερώτηση της βουλευτή του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Ανέ Λασκόσκα.

Η κυρία Λασκόσκα κατηγόρησε τον κ. Ζάεφ πως ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα, επειδή υπήρξε αντίδραση της Αθήνας στο θέμα της ονομασίας της ποδοσφαιρικής ομάδας.

«Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν “Μακεδονικά” για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας στη βουλευτή.

«Δεν επιτρέπεται το επίθετο “μακεδονική” από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται σε κρατικούς θεσμούς, και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FF«M») δεν είναι αποτελεί τέτοιο θεσμό» απάντησε η κυρία Λασκόσκα, κατηγορώντας τον κ. Ζάεφ πως διαπραγματεύεται τη «μακεδονική» ταυτότητα στο εξωτερικό.

«Πόσο θα τραβήξει η ταπείνωση του “μακεδονικού” λαού;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανταπάντησε:

«Είπα αυτό που είπα δημόσια. Διαπραγματεύτηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει μετατραπεί σε νόμο και ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι διατάξεις. Εσείς η ίδια είπατε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται ως επίθετο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε ποδόσφαιρο, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία. Ναι, η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Σήμερα, για τους Έλληνες πολιτικούς, δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, όπως “Μακεδόνας” ή “Μακεδόνες”. Ήμασταν FYROM για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο εσωτερικό λέγαμε Δημοκρατία της “Μακεδονίας”. Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονικά” για ολόκληρο τον κόσμο. Σε θέματα ταυτότητας, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ