ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για το Ελληνικό: Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα

Μητσοτάκης για το Ελληνικό: Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα χαρακτηρίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, που ξεκινά μετά και την σημερινή ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.».

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή για την έναρξη του έργου του Ελληνικού και υπογραμμίζει την στροφή που έκανε η Ελλάδα για τη στήριξη των επενδύσεων», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του, απαριθμώντας τα οικονομικά οφέλη από την επένδυση και συγκεκριμένα:

- 8 δισ. ευρώ επένδυση

- 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κατασκευών

- 75.000 νέες θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθεί το έργο

Πάνω από 2,4% συνεισφορά στο ΑΕΠ

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Today marks the payment of a Euro300 million installment by the investor for the beginning of the Hellinikon Project, and highlights the shift Greece has made towards supporting investments».

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή για την έναρξη του έργου του Ελληνικού και υπογραμμίζει την στροφή που έκανε η Ελλάδα για τη στήριξη των επενδύσεων».

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», εκκινώντας -μετά από πολυέτή καθυστέρηση- το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πραγματοποίησαν το ΤΑΙΠΕΔ και η HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development υπογράφοντας το Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Τη σχετική συμφωνία υπέργαψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση το Ελληνικό δημόσι εισέπραξε συνολικά ποσό άνω των 647 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν την πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ. Επιπλέο το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ