ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιματική Αλλαγή - Νοτοπούλου: Ανησυχητικό το φαινόμενο της βλέννας στην Λήμνο

Κλιματική Αλλαγή - Νοτοπούλου: Ανησυχητικό το φαινόμενο της βλέννας στην Λήμνο
limnosfm100.gr

Τον προβληματισμό της για την εμφάνιση του φαινομένου της «Βλέννας του Μαρμαρά» στην Λήμνο εκφράζει σε ανακοίνωσή της το Σάββατο η αρμόδια Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Η εμφάνιση του φαινομένου της «Βλέννας του Μαρμαρά» στην Λήμνο δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά για τη δημιουργία και την αντιμετώπισή της. Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση όσο δεν αντιμετωπίζονται θα δίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία θα απειλούν ολοένα και συχνότερα το περιβάλλον, αλλά και τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία που βρίσκονται σε στενή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κυρία Νοτοπούλου.

Προσθέτει δε: «Καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα για τον περιορισμό της, πριν αυτή επεκταθεί και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και ακτές του Βορείου Αιγαίου και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου. Οφείλει να επιστρατεύσει επιστημονικούς και τοπικούς φορείς και να δράσει έγκαιρα και συντονισμένα και όχι αποσπασματικά και επικοινωνιακά ως συνήθως».

«Βρισκόμαστε στην αρχή της πιο κρίσιμης τουριστικής περιόδου και ο ελληνικός τουρισμός δεν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ενεργειών αναφορικά με το φαινόμενο του ευτροφισμού, που παρατηρείται εδώ και μερικές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου.

Η Επιτροπή Συντονισμού συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε την Παρασκευή τις δειγματοληψίες και την έκτακτη αυτοψία στη Λήμνο.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου, συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ