ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ενδοκυβερνητική διαφωνία με αφορμή τον κίνδυνο ποδοσφαιρικού Grexit

Νέα ενδοκυβερνητική διαφωνία με αφορμή τον κίνδυνο ποδοσφαιρικού Grexit
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μετά το περιστατικό με τις δηλώσεις Μουζάλα και το ρήγμα που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μια νέα ενδοκυβερνητική διαφωνία προκαλεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Αφορμή αυτή τη φορά αποτελεί το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα το αδιέξοδο που παρατηρείται μετά τη χθεσινή, άκαρπη συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA.

Αδιέξοδο που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ποδοσφαιρικό Grexit, αν ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν άρει την απόφασή του για διακοπή του Κυπέλλου.

Ο βουλευτής που εκφράζει στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιρρήσεις για τη στάση του κ. Κοντονή και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, είναι ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ. Με ανακοίνωσή του, καλεί ουσιαστικά τον υφυπουργό να αναλογιστεί τις συνέπειες ενός αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο τον στηρίζει σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Καμμένου

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα ότι η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή και της Fifa/Uefa αποδείχτηκε άκαρπη. Παρά τις όποιες ελπίδες για σύνεση που θα οδηγούσε σε συναίνεση, όλοι λίγο πολύ περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι μάταιο να ορίζονται συναντήσεις για διάλογο όταν και οι δυο μεριές δεν έχουν αποφασίσει από κοινού να κάνουν αμοιβαίες και ισότιμες υποχωρήσεις προς όφελος του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι δυο πλευρές έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου απόλυτες, εμμένοντας στην αρχική στάση τους, με τον υφυπουργό να εκδηλώνει αδιαλλαξία ως προς τη συνέχιση του Κυπέλλου και τη Fifa να μην κατανοεί την επιτακτική ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στη παρούσα φάση ο Υπουργός Αθλητισμού φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψιν πόσο επικίνδυνη και ολέθρια μπορεί να αποδειχτεί η διακοπή του Κυπέλλου που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό των εθνικών ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις, σε απαγόρευση Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό αλλά και σε αγωγές ξένων παικτών που ανήκουν σε ελληνικές ομάδες εξαιτίας απώλειας μεγάλων εσόδων.

Το έχω επαναλάβει και στο παρελθόν. Με την ακύρωση του Κυπέλλου, που δεν είναι παρά μια καθαρά τιμωρητική πρακτική, δεν επιτυγχάνεις εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Αντιθέτως τιμωρείς τους παίκτες, τις ομάδες αλλά και τους φίλαθλους που δεν είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί.

Δεν έχω αμφιβολία για τις αγνές, ξεκάθαρες προθέσεις και τα κίνητρα του κ. Κοντονή ωστόσο ενεργεί λανθασμένα και δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει βρει το σωστό και αποτελεσματικό τρόπο για να φέρει την αλλαγή που διακαώς επιθυμεί τόσο ο ίδιος όσο και όλοι εμείς για να αλλάξει την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν γίνεται να μιλάς για αλλαγές όταν δίχως καμία λογική αποφασίζεις να ακυρώσεις το Κύπελλο αλλά όχι το Πρωτάθλημα, όταν φέρνεις Νόμο Αντιντόπινγκ στη Βουλή αλλά δεν συμπεριλαμβάνεις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, όταν λειτουργείς τιμωρητικά σε ομάδες που έχουν ήδη τιμωρηθεί από την Αθλητική Δικαιοσύνη.

Όσο πρόκειται για μια προσπάθεια υπερίσχυσης της μιας πλευράς έναντι της άλλης εποικοδομητικά αποτελέσματα προς όφελος του ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να δούμε άμεσα.

Καλώ τον κ. Κοντονή εις ένδειξη καλής θέλησης και σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας και ομαδικότητας να επανεκκινήσει το Κύπελλο ώστε να μην οδηγηθούμε σε ποδοσφαιρικό grexit με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΕΠΟ με τη σειρά της πρέπει να προβεί σε ανάκληση της προσφυγής στο ΣτΕ και με το πέρας του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους αναδιαμόρφωσης και εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.

Ως Βουλευτής, Τομεαρχής Αθλητισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά πάνω απ ‘όλα ως φίλαθλος που βρίσκομαι συχνά στα γήπεδα για να παρακολουθήσω παιχνίδια, δεσμεύομαι πως θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να επιτευχθεί ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και να γίνουν τα βήματα εκείνα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στην εξυγίανση ενός τομέα που εδώ και χρόνια στην Ελλάδα αιμορραγεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ