ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Γιατί λέω «ναι» στον εμβολιασμό

Φίλης: Γιατί λέω «ναι» στον εμβολιασμό
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Mega o Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι: «Νέα στελέχη απειλούν να μας βυθίσουν σε νέα κύματα με χιλιάδες ασθενείς και -δυστυχώς- θύματα. Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. Ο εμβολιασμός, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, αποτελεί μια ασπίδα, που φυσικά δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά πρωτίστως χρειάζεται ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κάτι από το οποίο η κυβέρνηση συστηματικά απέχει, κοιτώντας μόνο τους δείκτες της μέρας και της εβδομάδας. Από το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. €), προγραμματίζει να δώσει 1,5 δισ. για την Υγεία, δηλ. λιγότερο από το 5%, για να μείνουν αρκετά χρήματα για τις μεγάλες επιχειρήσεις! Κι αυτό, εν μέσω πανδημίας. Σε μια άλλη συγκυρία, η κυβέρνηση ΝΔ θα θα είχε ήδη τεμαχίσει και πωλήσει το ΕΣΥ, κάτω από διάφορα ευφάνταστα επιχειρηματικά πλάνα.»

Επισήμανε δε ότι:

«Ο εφησυχασμός που καλλιεργήθηκε πέρσι στην αρχή του καλοκαιριού κόστισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε περισσότερο όταν κάποια στιγμή, όπως ελπίζουμε, τελειώσει πραγματικά αυτή η ιστορία. Θα επαναλάβουν φέτος το ίδιο συντριπτικό λάθος;»

Ο εμβολιασμός

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την πρώτη στιγμή με τους επιστήμονες, υπέρ των εμβολίων. Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ήταν σαφές. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί, έστω και αν αντιφατικά κατά καιρούς μηνύματα, «ναι» που γίνονται «όχι» και αντιστρόφως, ηλικιακές ομάδες που αλλάζουν σε μια νύχτα, εμβόλια που απαγορεύονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα ενώ σε άλλη όχι, δημιουργούν στο κοινό σε κάποιες περιπτώσεις σύγχυση. Όλα αυτά όμως, ορισμένες φορές εξηγήσιμα από τις εξελίξεις στην έρευνα, δεν πρέπει να θολώνουν το κεντρικό μήνυμα: «Ναι στον εμβολιασμό»! Αυτό τουλάχιστον μεταφέρω εγώ σε όσους ανθρώπους μιλάω, ως απλός πολίτης και ως βουλευτής.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Δεν χαίρομαι να βλέπω να κάμπτεται ο ρυθμός εμβολιασμού, αλλά η ευθύνη σ' αυτό βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία αντί να μιλήσει στον κόσμο με πειθώ και ενσυναίσθηση, αντί να κατανοήσει τις εύλογες ανησυχίες του και να δώσει απαντήσεις, αφήνει κάποιους υπουργούς να μιλούν με τιμωρητικούς όρους, τα τρολ να τον λοιδορούν στο δίκτυο ή στέλνει την αστυνομία στις πλατείες. Έτσι δεν αποκλείεται να κερδίζεις για λίγο το μέσο τηλεθεατή, δεν πείθεις όμως τον κόσμο ότι υπάρχει μια εθνική κοινωνική προσπάθεια, στην οποία αξίζει και πρέπει να πάρουμε όλοι μέρος.

Αυτό που είμαι βέβαιος θα είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ αν είχε διαχειριστεί την πανδημία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ