ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι αποτελεσματικό

Χατζηδάκης: Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι αποτελεσματικό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Κωστής Χατζηδάκης εκτυλίσσει την επιχειρηματολογία του  για τη χρησιμότητα του νέου συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης.

Μιλώντας στη Ρούλα Σαλούρου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε:

«Λόγω των τεράστιων αλλαγών στο δημογραφικό, οι λέξεις αλληλεγγύη και αναδιανομή πάνε να γίνουν «πουκάμισα αδειανά». Τι να τις κάνεις τις ωραίες λέξεις, όταν δεν οδηγούν σε καλές συντάξεις! Γι’ αυτό και έχει εισαχθεί το σύστημα το οποίο σήμερα εμείς εισάγουμε για τις επικουρικές συντάξεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, με το σύστημα το οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο θέσπισαν και προχώρησαν παλιά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., οδηγηθήκαμε σε όλα αυτά που καταγγέλλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι: στα προβλήματα, στις περικοπές, στις χαμηλές συντάξεις. Και είναι πραγματικά περίεργο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να «ερωτευθεί» ένα σύστημα το οποίο εγκαταλείπεται σε όλη την Ε.Ε.. Άλλωστε, εδώ κάνουμε κάτι που είναι πολύ ισορροπημένο. Εισάγουμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μόνο στις επικουρικές συντάξεις και μόνο για τους νέους. Δεν βάζουμε δηλαδή «όλα τα αυγά μας στο ίδιο καλάθι». Και, ακριβώς, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό δρόμο, προσδοκούμε ότι λόγω της αμεσότερης σχέσης του ασφαλισμένου με τη σύνταξή του, αλλά και της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεών του, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις!

Οι λόγοι

Ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε:

«Εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος για πολύ συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον, διότι το ισχύον διανεμητικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις λίγων συνταξιούχων. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, αλλά όχι πια.

Δεύτερον, διότι ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, αλλά και εκείνος που είναι μέχρι 35 χρόνων –και θα το επιλέξει ο ίδιος– θα έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο ύψος της. Δεν θα αποφασίζουν δηλαδή άλλοι γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς! Τρίτον, διότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του προσωπικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη. Και, τέταρτον, διότι όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικά, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάσαμε, οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%. Δεν νομίζω ότι είναι αμελητέο αυτό! Δεν αντέχω, επίσης, να μην πω ότι είμαι έκπληκτος με την κωμική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό: στρέφονται εναντίον ενός συστήματος που δίνει καλύτερες συντάξεις στους νέους! Αντιπολίτευση σε βέρτιγκο! Εμείς με τους νέους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δόγματά του!»

Προσωπικός κουμπαράς

Παρατήρησε ακόμα ότι:

«Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από 1.1.2022 και οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα έχουν έναν «προσωπικό κουμπαρά» στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη. Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου Ταμείου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης). Ο νέος ασφαλισμένος μέσω του Ταμείου θα μπορεί να επενδύει τις αποταμιεύσεις του διαλέγοντας αντίστοιχο επενδυτικό προφίλ: «συντηρητικό», «ισορροπημένο» και «επιθετικό».

Κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να κάνει αναθεώρηση του προφίλ του. Και, φυσικά, θα έχει πλήρη πρόσβαση στις εισφορές του και στις αποδόσεις τους μέσω κινητού ή/και υπολογιστή ανά πάσα στιγμή, όπως με το e-banking. Δεν θα δίνουν πια οι νέοι τα χρήματά τους σε ένα «κορβανά» για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο. Και ξεκινάνε οι ατομικοί λογαριασμοί, οι προσωπικοί «κουμπαράδες», που δίνουν χρώμα σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση για τους νέους!

Οι υφιστάμενες συντάξεις

Ο Κωστής Χαζηδάκης επισήμανε:

«Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι. Θα υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο. Αν υπάρχει κάτι που αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους, αυτό είναι ότι θα έχουν έμμεσο όφελος, διότι η παρέμβαση αυτή ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος.»

Το κόστος

Στης συνέχεια, υποστήριξε:

«Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήσαμε, το ποσό που απαιτείται υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ –κατά μέσον όρο– κάθε χρόνο για την πρώτη δεκαετία εφαρμογής του νέου συστήματος. Ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει το συνταξιοδοτικό σύστημα με 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Επιπλέον, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, αναμένεται ότι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων και της ανάπτυξης από την εισαγωγή του συστήματος. Αυτό πρακτικά θα γίνει, διότι ό,τι δίνει ο προϋπολογισμός από τη μια «τσέπη» για τη μετάβαση, θα το εισπράττει εμμέσως από την «άλλη» τσέπη, στο μέτρο που σημαντικό τμήμα των πόρων του νέου Ταμείου θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Εχουμε υπολογίσει ότι οι εγχώριες επενδύσεις θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 0,6% του ΑΕΠ την περίοδο 2022-2070. Αυτό είναι αυτονόητα θετικό όχι μόνο για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για τα δημόσια έσοδα, τις θέσεις εργασίας, την ίδια την εθνική οικονομία!»

Το κεφαλαιοποιητικό

Τόνισε ότι:

«Κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό. Τουλάχιστον όσον αφορά το μοντέλο που εισάγουμε με το νομοσχέδιο. Έχουμε υπολογίσει, για παράδειγμα, ότι η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 257 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 68%, εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μεικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.»

Η διασφάλιση

Ο υπουργός Εργασία προσέθεσε: «Θα προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο εγγύηση του Δημοσίου, ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Δεν θεωρώ πάντως ότι θα χρειαστεί να γίνει ενεργοποίηση αυτής της πρόβλεψης. Αυτό μας διδάσκει η εμπειρία χωρών με κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα, όπως στις σκανδιναβικές χώρες.

Διερωτώμαι, πάντως, πού είδε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περιβόητο τζόγο με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων; Είναι τζόγος να έχεις εγγυημένες τις εισφορές σου από το κράτος ό,τι και αν συμβεί;

Οι εισφορές

Τέλος, ανέφερε:

«Οι εισφορές παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη) και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολουμένους.

Οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%. Ο νέος ασφαλισμένος θα μπορεί να επενδύει τις αποταμιεύσεις του διαλέγοντας αντίστοιχο επενδυτικό προφίλ: «συντηρητικό», «ισορροπημένο» και «επιθετικό». Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ