ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας προωθεί στην Ευρώπη την ιδέα της προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας

Ο Τσίπρας προωθεί στην Ευρώπη την ιδέα της προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας
Δελτίο τύπου / POOL

Το «έξω πάμε καλά» φαίνεται ότι ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δύσκολα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενθουσιασμό στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο εστέφθη με επιτυχία -τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου.

Τρεις παράγοντες

Η επιτυχία αυτή συνίσταται σε τρεις παράγοντες:

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας αναβάθμισε τη σχέση του με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES). Για πρώτη φορά δεν συμμετείχε μόνο στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES αλλά και στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών. Είναι ότι ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεβ εξήρε τον κ. Τσίπρα γιατί «έδωσε τη μάχη να μην περάσει η πολιτική Σόιμπλε κι εκδιωχτεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη».

Η γέφυρα

Δεύτερον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί ταυτόχρονα με Σοσιαλιστές, Πρασίνους και Αριστερά, επιχειρώντας να χτίσει γέφυρες μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο CNN Greece η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ:

«O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας παίζουν έναν καίριο ρόλο στην προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πολιτική οικογένεια της Αριστεράς, εντός της οποίας είναι το μεγαλύτερο εκλογικά κόμμα, ενώ έχει ασκήσει και κυβερνητική εξουσία.

Το ζητούμενο, όμως, είναι πώς αυτήν την επιρροή, η οποία εκτείνεται πέραν της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην ευρύτερη προοδευτική οικογένεια, θα την αξιοποιήσει για να αποτελέσει τη γέφυρα, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, αριστερών, σοσιαλιστών, πρασίνων.»

Η προοδευτική συμμαχία

Τρίτον, η πρόταση του κ. Τσίπρα για μια προοδευτική κυβερνητική συμμαχία προκειμένου να μπλοκαριστεί ο δρόμος στη Δεξιά και την επιστροφή στη λιτότητα, βρίσκει θετική υποδοχή τόσος στους Σοσιαλιστές όσο και στην Αριστερά, ενώ οι Πράσινοι τη συζητάνε. Στη Γερμανία η συγκρότησης μιας Πράσινης-Κόκκινης-Κόκκινης συμμαχία αποτελεί γραμμή τόσο των σοσιαλδημοκρατών όσο και της Αριστεράς.

Η Ράνια Σβίγκου μας λέει σχετικά:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ευρωπαϊκή Δεξιά να μετατρέψει την πανδημία σε ένα διάλειμμα, το οποίο μόλις τελειώσει να έχουμε μια επιστροφή στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες ούτε να επιτρέψουμε η Δεξιά να ενσωματώσει ένα μέρος των αιτημάτων που προβάλλονται, πχ αναφορικά με την πράσινη ατζέντα, επιλεκτικά και με όρους επικοινωνιακούς, χωρίς να αλλάζει το συνολικό πλαίσιο.

Σε αυτή τη νέα κατάσταση, πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στη δημιουργία μιας εναλλακτικής πλατφόρμας για την Ευρώπη, για τη μείωση των ανισοτήτων, την δίκαιη πράσινη μετάβαση, τα δικαιώματα, το προσφυγικό, την περιφερειακή ειρήνη και, φυσικά, την προστασία της δημόσιας Υγείας.»

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα βγαίνουν τα κουκιά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ