ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνητρα για τους εμβολιασμούς: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη

Κίνητρα για τους εμβολιασμούς: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη
ΙΝΤΙΜΕ

Στις 12:00 θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις σε όσους είναι εμβολιασμένοι καιτά του κορωνοϊού.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται το τελικό φινίρισμα στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για να δοθεί ώθηση στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμών, που διέρχεται από κρίσιμη καμπή. Άλλωστε κατά την επιστημονική αλλά και την κυβερνητική ανάλυση, είναι κομβικός ο χαρακτήρας των δυο προσεχών μηνών, για την επίτευξη του τείχους ανοσίας.

Καταρχάς θα ενταθεί η εκστρατεία πειθούς για τις κατηγορίες των πολιτών που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί για διαφορετικούς λόγους. Θα πλαισιωθεί από την αντίστοιχη καμπάνια για τους, κατάκοιτους συμπολίτες μας, τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι Ρομά και οι τρόφιμοι των φυλακών, καθώς επίσης οι μετανάστες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την ενθάρρυνση των επιφυλακτικών πολιτών με την παροχή κινήτρων ή διευκολύνσεων όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά την υπενθύμιση ότι με τον εμβολιασμό επανακτώνται τα δικαιώματα που η καραντίνα έχει αποστερήσει από όλους τους πολίτες το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για εμβολιασμένους.

Φαίνεται πως θα υπάρχουν δυο ταχύτητες: Καταρχάς θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης μέσω ειδικής εφαρμογής. Με την προετοιμασία και υποστήριξη της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι επιφορτισμένο το στρατηγείο της hi-tech ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην περίπτωση που το κατάστημα ενταχθεί στην κατηγορία των covid-free η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα, που ενδέχεται να φτάσει και στο 100%.

Στην άλλη ταχύτητα θα ενταχθούν κατά τις πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και για μη εμβολιασμένους. Στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και αφορούν στον αριθμό των πελατών, τη χρήση μάσκας κλπ. Η αυλαία πάντως στο κυβερνητικό πλάνο συμπίπτει με την πρεμιέρα επιπλέον βημάτων ελευθερίας, που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μπαίνει τέλος στην πολύμηνη απαγόρευση κυκλοφορίας, καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Επιπλέον αυξάνεται στην εστίαση ο αριθμός ανά τραπέζι σε 10 άτομα από 6. Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους, ενώ στις οργανωμένες παραλίες ανά 1000 τμ μπορούν να βρίσκονται έως 120 άτομα. Το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει και μια συμπληρωματική πρόνοια που ήδη έχει καταγραφεί δημόσια, και προβλέπει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης κατά την ίδια συνθήκη δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ