ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Έρχονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Πελώνη: Έρχονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Με μια πρώτη αναφορά στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Κάρτας Ελευθερίας, ξεκίνησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η χώρα μας διανύει αυτή τη στιγμή πορεία ύφεσης στην πανδημία και ανάπτυξης στην οικονομία», τόνισε. «Περνά σταδιακά στο άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Στο διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση στήριξε εργαζομένους και επιχειρήσεις εφαρμόζοντας πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 40 δισεκ. ευρώ και κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό», επεσήμανε η κ. Πελώνη.

«Τώρα όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην επιβράβευση των νέων ηλικίας 18-25 ετών. Είναι τα παιδιά που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τους φίλους τους να απομακρύνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδασή τους να χάνονται. Κάθε νέος που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί στη συνέχεια θα αποκτά με την πρώτη δόση του εμβολίου του μια προπληρωμένη από το Κράτος, ψηφιακή κάρτα, ένα ψηφιακό πορτοφόλι 150 ευρώ που θα αποθηκεύεται στο κινητό του τηλέφωνο αλλά θα υπάρχει και σε φυσική μορφή. Θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία αλλά και την είσοδο σε συναυλίες, σινεμά, θέατρα ή μουσεία», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Πελώνη ανέφερε επίσης ότι «προετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών ένα πλαίσιο κανόνων που θα αφορά ελεγχόμενες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι, να κινηθούν, τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού».

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε: «Η ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών κρίνεται επιτακτικά αναγκαία, καθώς η νέα μετάλλαξη είναι η πιο επιθετική απ’ όλες. Στοχεύει όσους δεν εμβολιάστηκαν, αλλά μας απειλεί όλους με μία νέα περιπέτεια. Γιατί η γενική ανοσία περνάει μέσα από την ανοσία του καθενός μας. Και οι ανεμβολίαστοι θα παραμένουν αναμεταδότες του ιού».

Για απαγόρευση κυκλοφορίας και self test

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Παρά την εμφάνιση αριθμού κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης και στον τόπο μας, η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς μειώνεται, τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των νοσηλευόμενων.

Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε και ισχύει από σήμερα άρση του χρονικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η εξαίρεση των εργαζομένων, καθώς και των αθλουμένων σε γυμναστήρια που έχουν πλήρως εμβολιαστεί από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Παράλληλα, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση στα 10 αντί 6, του ανώτατου ορίου ατόμων ανά τραπέζι».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η οικονομική κατάσταση στον τόπο μας διαμορφώνεται καλύτερα απ' ό,τι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη. Επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα ότι:

  • Η χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, έχει καταγράψει την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε όρους Α.Ε.Π..
  • Η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά.
  • Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
  • Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί μέσα στην υγειονομική κρίση κατά 23 δισ. ευρώ.
  • Τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, κατά 24%.
  • Τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου είναι αρνητικά, ενώ στα πενταετή και δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο 2021 και το 2022, την επικείμενη έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, θέτουν τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη τετραετία και διαμορφώνουν συνθήκες για ένα εντελώς διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Με αυτά τα δεδομένα, καταρτίστηκε ήδη και κατατέθηκε στη Βουλή νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο οποίο προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος στο 3,6%, για το 2022 στο 6,2%, και για τα επόμενα χρόνια στο 4% κατά μέσο όρο».

Για την επένδυση στο Ελληνικό

Πριν κλείσει την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυρία Πελώνη αναφέρθηκε στην υπογραφή, την Παρασκευή, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development, σύμβασης για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην HELLINIKON GLOBAL I S.A., και την καταβολή από τον επενδυτή η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την έναρξη του έργου στο Ελληνικό. «Αρχίζει έτσι -όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο πρωθυπουργός- η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα. Θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και 75.000 μετά την ολοκλήρωση και στην πλήρη ανάπτυξή της, ενώ θα έχει έως τότε συνεισφορά έως 2,4% στο Α.Ε.Π», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 19:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Κάνουμε Πράξη το Όνειρο» για την παρουσίαση του νέου αναβαθμισμένου Σχολείου.

Αύριο, στις 19:00 θα παραστεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον CEO της Pfizer Albert Bourla και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η δεύτερη εντός του Ιουνίου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε την ενημέρωση:

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ