ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επίδομα… δημοσκοπήσεων - Τι λένε στην Κουμουνδούρου για τις πρόωρες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Επίδομα… δημοσκοπήσεων - Τι λένε στην Κουμουνδούρου για τις πρόωρες εκλογές
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επίδομα των 150 ευρώ στους νέους που θα εμβολιαστούν, προκάλεσε αρχικά έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ -όπως άλλωστε και συνολικά στον πολιτικοδημοσιογραφικό κόσμο.

Πέρα του ότι η πρόθεση για τη δημιουργία κάρτας ελευθερίας δεν είχε διαρρεύσει πριν την επίσημη ανακοίνωσή της, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε σκεφτεί και δεν είχε ζητήσει επίδομα που να συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευσης αντέδρασε γρήγορα. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα.»

Οι δημοσκοπήσεις

Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece, υποστήριξαν ότι η κίνηση της κυβέρνηση συνδέεται με τα εξαιρετικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στους νέους. Πρόκειται δηλαδή για μια πολαιοκομματικού τύπου κίνηση που αποσκοπεί στην «εξαγορά συνειδήσεων». Μάλιστα ορισμένοι έκαναν λόγο για «άρωμα Λαλιώτη», αναφερόμενοι σε ανάλογα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80. Ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στο προεδρικό περιβάλλον, είπε στο CNN Greece ότι «η κυβέρνηση κάνει πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις».

Είναι χαρακτηριστικά επίσης όσα δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης:

«Πόσο απελπιστικές να είναι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο χώρο της νεολαίας, ώστε ο πρωθυπουργός να επιχειρεί την «εξαγορά» της με πρόσχημα τον εμβολιασμό;»

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για προσβολή στους νέους κι εξευτελισμό της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Άρωμα εκλογών;

Μπορεί όλοι να συμφωνούν στον δημοσκοπικό χαρακτήρα του επιδόματος εμβολιασμού, εντούτοις οι απόψεις δυΐστανται αν η κίνηση της κυβέρνησης προοιωνίζεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην εκτίμηση ότι είναι πιο πιθανό το να μη γίνουν πρόωρες εκλογές από το να γίνουν. Ανώτερος αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι «δίνω 70%-30% στο να μη γίνουν εκλογές». Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα τόνισε ότι «δεν πρέπει να συνδέουμε τα επιδόματα αναγκαστικά με τις εκλογές, αφού αυτή τη στιγμή τα δημόσια ταμεία έχουν χρήματα χάρη στο μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η ΕΕ δεν θέτει αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Ωστόσο, ιστορικό στέλεχος του κόμματος διατύπωσε την άποψη ότι «όλες οι κινήσεις Μητσοτάκη δείχνουν προπαρασκευή εκλογών για τον Σεπτέμβρη.

Οι εμβολιασμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κάθε ευκαιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Στην ανακοίνωση για το επίδομα των 150 ευρώ αναρέται:

«Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από εξευτελιστικά δωράκια και προνόμια.»

Αυτή η επιμονή στις εκκλήσεις για εμβολιασμό δείχνουν ότι ο Παύλος Πολάκης χάνει συνεχώς έδαφος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ