ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Μια νέα γενιά στελεχών μπαίνει στο προσκήνιο

ΚΚΕ: Μια νέα γενιά στελεχών μπαίνει στο προσκήνιο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με την εκλογή του νέου Πολιτικού Γραφείου από τη νέα Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαδικασιών που σχετίζονται με το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Η σύνθεση του νέου Πολιτικού Γραφείου είναι η εξής:

  1. Κουτσούμπας Δημήτρης, γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ
  2. Αρβανιτάκης Δημήτρης
  3. Γκιώνης Θέμης
  4. Καπέτη Θεανώ
  5. Μαρίνος Γιώργος
  6. Μπέλλου Ελένη
  7. Παπαδόπουλος Μάκης
  8. Παπασταύρου Κύριλλος
  9. Παρασκευάς Κώστας
  10. Πρωτούλης Γιάννης
  11. Ράζου Λουίζα
  12. Σοφιανός Νίκος
  13. Χιώνης Θοδωρής

Συνεδρίασε επίσης η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ), η οποία εξέλεξε πρόεδρό της, την Κακουλίδου Χρύσα.

Η νέα γενιά

Στο νέο Πολιτικό Γραφείο μπήκαν για πρώτη φορά οι Θέμης Γκιώνης και Θεανώ Καπέτη, δύο στελέχη που προέρχονται από την ΚΝΕ και ανήκουν στη γενιά των ανθρώπων που εντάχθηκαν στο ΚΚΕ μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αυτή η νέα γενιά στελεχών μπαίνει στο προσκήνιο με το 21ο Συνέδριο. Από τα 89 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, περισσότερα από τα μισά είναι κάτω των 50 ετών, ενώ 17 είναι 30 με 40. Πριν κάποια χρόνια, το ΚΚΕ έδινε την εικόνα ενός «γερασμένου» κόμματος. Τώρα η κατάσταση μοιάζει να έχει αντιστραφεί πλήρως. Χωρίς να λείπουν τα παλιότερα στελέχη όπως ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας που επανεξελέγη ομόφωνα, το ΚΚΕ είναι πια ένα ανανεωμένο κόμμα.

Η εξειδίκευση

Η στρατηγική που χάραξε το 19ο Συνέδριο το 2013 παραμένει σε ισχύ. Αυτό πρακτικά στη «μεγάλη πολιτική» σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία του, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ακόμα και τη συζήτηση για κεντρικές συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Εκείνο που απασχόλησε κατά κύριο λόγο το 21ο Συνέδριο είναι το πώς εξειδικεύεται στους κοινωνικούς χώρους η κεντρική πολιτική γραμμή. Στην εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής διαβάζουμε:

«Το ΚΚΕ δεν υποτιμά τον εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, επεξεργάζεται την εξειδίκευση της στρατηγικής για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα ανά χώρο, ανά τμήμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, με επίκεντρο την προβολή και διεκδίκηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με αναπόσπαστο στόχο η ανερχόμενη λαϊκή πάλη θετικά να διαφοροποιεί τον συσχετισμό, στοιχείο του οποίου είναι και η απόρριψη του «ρεαλισμού» της ενσωμάτωσης και υποταγής του κινήματος.»

Η έμφαση στην ανάγκη εξειδίκευσης αντικατοπτρίζει προφανώς τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΚΚΕ στο να πείσουν για τις θέσεις του κόμματος. Αποτελεί επίσης έμμεση παραδοχή ότι η κοινωνία γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη και πολύμορφη. Επομένως, το ΚΚΕ θέλει να «δουλέψει» περισσότερο τους τρόπους παρέμβασής του. Το επόμενο διάστημα θα δούμε στην πράξη πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου. Πάντως, ας κρατήσουμε την πρόσφατη σύμπραξη των 530 εργατικών σωματείων που αποτέλεσε μια συσπείρωση πιο ευρεία από το ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ