ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος - Αναστασιάδης: Σκληρή αντίδραση για τις αναφορές περί αυτοδιοικούμενων περιοχών

Κύπρος - Αναστασιάδης: Σκληρή αντίδραση για τις αναφορές περί αυτοδιοικούμενων περιοχών
Ο Νίκος Αναστασιάδης σε στιγμιότυπο από την Άτυπη Πενταμερή της Γενεύης Intime

Ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη να επεξεργάζονται επικίνδυνες ιδέες περί αυτοδιοικούμενων περιοχών, και κατ' επέκταση εκχώρηση κυριαρχίας στους Τουρκοκυπρίους, στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι όποια ανάλογη αναφορά «θα ήταν ατυχής και απαράδεκτη».

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως έχει ήδη μεταφέρει τη σχετική θέση τόσο προς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, όσο και προς τον ίδιον τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Προσερχόμενος στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε:

«Έχουν επισημανθεί όλες οι ενδεχόμενες αναφορές ως αρνητικές. Τόσο προς την κα Λουτ όσο και προς τον ΓΓ [του ΟΗΕ] έχουν διαβιβαστεί οι πληροφορίες που αιωρούνται και θέλω να πιστεύω ότι μια ανάλογη αναφορά και ατυχής θα ήταν και απαράδεκτη κατά κύριο λόγο. Είμαι βέβαιος ότι ο Γενικός Γραμματέας έλαβε υπόψη τα όσα του έχω αναφέρει».

Παράλληλα, σε παρατηρήση δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να προγραμματίζει φιέστα στα κατεχόμενα, ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως για όποια έκνομη ενέργεια θα υπάρξουν συνέπειες.

«Δεν γνωρίζω τι λογαριάζει να κάνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια θα έχει συνέπειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να προσανατολίζεται να περιλάβει στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών για το Κυπριακό, που θα κατατεθεί εντός Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές» με στόχο να «ενθαρρυνθεί» η τουρκική πλευρά και να «διασκεδαστούν ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, εν όψει αυτού η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει βολιδοσκοπήσει σχετικά τη Λευκωσία για την πρόθεση του ΟΗΕ.

Η βολιδοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τζέιν Χολ Λουτ με τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, την περασμένη Τρίτη, και η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη.

Υποδείχθηκε προς την κ. Λουτ ότι μια τέτοια διατύπωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σημείωσε πως τέτοιες αναφορές ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία να μη συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Η αντίδραση της Λευκωσίας έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται εν πολλοίς στην τουρκική πλευρά ένα καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως, σύμφωνα με τις δρομολογούμενες συζητήσεις, να εξασφάλιζε έπειτα από την επίτευξη λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ