ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η χώρα είναι προετοιμασμένη για το νέο αναπτυξιακό άλμα

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η χώρα είναι προετοιμασμένη για το νέο αναπτυξιακό άλμα
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στην αρχή της συζήτησης στην εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ πως οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, ειδικότερα στο ζήτημα της οικονομικής και κοινωνικής προόδου και σημείωσε πως «ο όρος αυτός είναι ευρύτερος από τον όρο "ανάπτυξη" που χρησιμοποιούμε συχνά για να αποτυπώσουμε την οικονομική μας πρόοδο ως χώρα. Στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτό τον όρο, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου».

«Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το νέο αναπτυξιακό άλμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Μπουρλά: Τώρα είναι η ευκαιρία η Ελλάδα να καθιερωθεί στο διεθνή οικονομικό χάρτη

Εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «πολύ σύντομα, εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αναπτυχθούμε πέρα και πάνω από τα μεγέθη, στα οποία βρεθήκαμε όταν μας χτύπησε η πανδημία».

Και πρόσθεσε ότι «αυτή η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας και σίγουρα πρέπει να λάβει υπόψιν και τα μαθήματα από την πανδημία.

«Πρέπει να είναι μία ανάπτυξη, η οποία θα ενσωματώνει και θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, την Ψηφιακή Επανάσταση και την προσαρμογή σε μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η ανάπτυξη θα πρέπει «να περιορίζει τις ανισότητες».

«Πιστεύω ότι σήμερα πια, έχοντας αφομοιώσει διδάγματα από το εξωτερικό αλλά και τα δικά μας, αυτά τα οποία μάθαμε τα χρόνια της κρίσης, νομίζω ότι ξέρουμε πολύ καλά και αυτά πρέπει να είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα πρέπει να χτιστεί η καινούργια αναπτυξιακή δυναμική, που είχαμε θέσει όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου», ανέφερε.

Σταϊκούρας: Υπάρχουν οι ενδείξεις ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη

Οι τρεις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

«Η πρώτη πρόκληση αφορούσε στην αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φόρους, η οποία δεν θα διακινδύνευε την δημοσιονομική ισορροπία άλλαξε τον χάρτη όλων των δημοσιονομικών πολιτικών ανέδειξαν την ανάγκη του Κράτους να ξοδέψει σημαντικότατα ποσά στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από το «βραχνά» των πρωτογενών πλεονασμάτων. όπως αυτά τα είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Η συζήτηση εδώ η οποία θα ξεκινήσει στην Ευρώπη σίγουρα θα λάβει υπόψη και τα μαθήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η δεύτερη πρόκληση αφορούσε στις διαρθρωτικές αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις εκείνες, οι οποίες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα θέσουν τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανάπτυξη για λιγότερες ανισότητες και πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάναμε σημαντικά βήματα και ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις Και βέβαια και τώρα που η Πανδημία τελειώνει θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οραματιζόμαστε να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα».

«Η τρίτη μεγαλύτερη πρόκληση αφορούσε στο τραπεζικό σύστημα που και εκεί έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και αλλαγές, με αποτέλεσμα σήμερα το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» είναι πολύ λιγότερο όψη από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια και να συζητούμε για το πώς θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία παρά το πώς θα διαχειριστούν τα προβλήματα», πρόσθεσε.

«Αλλά θεωρώ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και βλέποντας τον ορίζοντα της επόμενης δεκαετίας, η χώρα είναι πολύ καλά τοποθετημένη γι’ αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, το οποίο θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη ανάπτυξη, με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, με την αναγνώριση από το εξωτερικό ότι διαθέτει μία αξιόπιστη κυβέρνηση. Και βέβαια, όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μας επιτρέψουν να γιατρέψουμε το μεγάλο πρόβλημα, να θεραπεύσουμε το "μεγάλο ασθενή" της ελληνικής οικονομίας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του CEO της Pfizer Albert Bourla (θα συμμετάσχει σε απευθείας σύνδεση) και του Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

Δείτε το βίντεο από την Ανοικτή Εκδήλωση του ΣΕΒ

Σημειώνεται πως η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε και φέτος διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας ενώ το μήνυμά της είναι «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον», δεδομένου ότι το ζητούμενο για τη χώρα σήμερα είναι μια μακροχρόνια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης, η οποία θα φέρνει οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, και δεν θα έλθει νομοτελειακά, αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε, κάνοντας σημαντικές αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ ανέδειξε τις βασικές προτεραιότητες, γύρω από τις οποίες θα αναπτύξει τις κύριες δράσεις του το επόμενο χρονικό διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και την ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων σ’ αυτή την πορεία.

Η υλοποίησή τους περνά μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση απόψεων, γι’ αυτό και ο ΣΕΒ οργάνωσε τη φετινή του ΓΣ, όχι ως μια σειρά παράλληλων μονολόγων, αλλά ως ένα πρακτικό διάλογο – ανοικτή συζήτηση γύρω από αυτές τις κεντρικές προτεραιότητες.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΕΒ

Πρόκειται για εθνικής κλίμακας προτεραιότητες – άξονες δράσεις, όπως τις θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, γύρω από τις οποίες χρειάζεται να καλλιεργηθεί μια συναντίληψη για την πραγμάτωσή τους, με στόχο μια συμπεριληπτική, μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Αυτές είναι:

  • Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.
  • Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς.
  • Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
  • Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.
  • Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
  • Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ