ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το 35ωρο σηματοδοτεί αριστερή στροφή;

ΣΥΡΙΖΑ: Το 35ωρο σηματοδοτεί αριστερή στροφή;
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά στο πάρκο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας εξέπληξε ορισμένους με ζητήματα που έθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το αίτημα του 35ωρου χωρίς μείωση μισθών. Για την ακρίβεια, συνοδευόμενο με αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ. Το 35ωρο ήταν ένα αίτημα που έθεταν τα συνδικάτα και η Αριστερά πριν το Μνημόνιο. Στη συνέχεια υπό το βάρος της τρόικα, αφέθηκε στην μπάντα αφού οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερες ώρες.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Η δεύτερη παρέμβαση, ακόμα πιο εμβληματική, ίσως, που σχεδιάζουμε είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση της αμοιβής.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Η διεθνής εμπειρία υπάρχει και φυσικά θα προχωρήσουμε στην απαραίτητη μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και φυσικά με κοινωνική διαβούλευση, έχοντας πάντα στο τραπέζι αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Της γενικευμένης δηλαδή εφαρμογής του 35άωρου, θα προηγηθεί προφανώς η πιλοτική εφαρμογή και η αποτίμηση του μέτρου σε ένα ισχυρό δείγμα επιχειρήσεων.»

Στον ΣΕΒ

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την προγραμματική πρόταση του 35ωρου, τονίζοντας ότι:

«Πιστεύω λοιπόν βαθιά, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας. Το αντίθετο μάλιστα. Η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Γι΄αυτό και χθες καταθέσαμε την πρόταση μας για την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών.»

Επιχειρείται στροφή;

Το ερώτημα είναι αν η επαναφορά του σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα τίθεται 35ωρου γιατί:

Πρώτον, το 35ώρο έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

Δεύτερον, είναι ένα «επιθετικό» αίτημα σε μια στιγμή που η εργατική τάξη παίζει «άμυνα».

Τρίτον, μέχρι να το πει ο κ. Τσίπρας, το θέμα δεν ετίθετο στον δημόσιο διάλογο.

Επιχειρεί ο κ. Τσίπρας κάποιου είδους αριστερή στροφή; Προσπαθεί να πιάσει τα μηνύματα μιας νέας Αριστεράς η οποία έχει σαν κεντρικές φιγούρες προσωπικότητες όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές; Αυτή τη στιγμή η απάντηση δεν είναι εύκολη, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει πολλά μπρος-πίσω.

Το σίγουρο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντικές διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΜέΡΑ25. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, τίθεται το ερώτημα αν απαιτείται μια διόρθωση της πολιτικής γραμμή του κόμματος, χωρίς να αναιρούνται οι στρατηγικές επιλογές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ